DELA

Midsommar i regn

17 grader och regn.

Så ser väderleksrapporten ut för den här dagen, midsommarafton 2016, till förtret för väldigt många som vill fira i finkläder, med dans runt midsommarstången och middag i det gröna.

Men hörni. Deppa inte. Man kan ha en genomskinlig regnrock över finkläderna och dansa runt stången i gummistövlar och sydväst. Äta kan man göra inomhus – det gör man ju annars också. Dessutom minskar båtlivet och olyckor till sjöss kan undvikas.

Åländsk midsommarafton är ganska så tyngd av traditioner. Man gör det man alltid har gjort med de människor man alltid har firat med.

Man äter det man alltid har ätit och man är där man alltid har varit. Och i stan kan man ju absolut inte vara, där är det bara turister.

Jag tycker det låter lite statiskt och tråkigt. Det går hur bra som helst att vara i stan och man kan fira med nya människor. Eller på tumanhand på ett nytt ställe med den man är närmast.

En midsommarafton min familj brukar återkalla i minnet var den när vi hade gäster från Österbotten och Kina. Regnskurarna och solglimtarna avlöste varann och vi alla sprang in och ut med matbyttorna. Våra nyfunna kinesiska vänner trodde nog att det hörde till midsommartraditionen.

På midsommarafton sjunger man Ålänningens sång med högstämda fraser och ålderdomligt innehåll. 2007 gick Nya Åland utanför ramarna och bjöd in till en tävling där vi utmanade läsarna att skriva en ny och modernare text.

Tilltaget väckte en mindre proteststorm men resultatet blev bra. Erik Andersson, professor i svenska vid Åbo Akademi och sommarålänning i Svartsmara, vann tävlingen.

I sista versen ger han orden Åland, vårt Åland en ny och vidare innebörd:

Seglande färdas vi världshaven kring

– här finns den hemvana hamnen.
När vi för främmande vidgar vår ring,
öppnas den vänliga famnen.

Här vill vi bygga en framtid i fred,
fria att styra oss själva,
fylla en plats i vår mänsklighets led,
drömma en himmel att välva.

På midsommaraftonens kväll väntas regnet i alla fall upphöra.

Glad midsommar, alla alla!