DELA

Metallica och U2 till Rockoff

Okej. Det händer inte i år. Men kanske år 2031.

Nyheten att Smokie bokats till årets Rockoff slog ner som en ganska stor bomb i det åländska nöjeslivet. Restaurangen på torget den 28 juli blev snabbt fullbokad.

Bandet som bildades i Bradford 1964 har bytt medlemmar ett antal gånger. När jag såg dem i Pargas på 90-talet var det bara basisten Terry Uttley som hade varit med från början. Sångaren Chris Norman, han med den sköna Rod Stewart light-rösten, blev soloartist på åttiotalet. Hans ersättare Alan Barton dog efter en trafikolycka på 90-talet.

Av det Smokie som Åland älskade på sjuttiotalet återstår bara Terry Uttley. Vackert så.

Men låt säga att Rockoff går ut med att man bokat U2 eller Metallica. Nog vill man veta att åtminstone någon av sångarna eller gitarristerna från respektive band är med. Basistens roll ska inte underskattas men ett U2 med bara Adam Clayton eller Metallica med bara Rob Trujillo skulle kännas magert.

Å andra sidan, om Paul McCartney återupplivar Beatles utan att bjuda in Ringo Starr köper jag nog Rockoffbiljetten utan att klaga.

Nyfiken som jag är läste jag på om Smokie på nätet. Jag visste att de slog igenom tack vare att den engelska låtskrivarduon Nicky Chinn och Mike Chapman tog dem under sina vingar. Sen började hitsen komma.

En sak som jag inte visste var att en annan låtskrivare, Albert Hammond, några år tidigare hade fått i uppdrag att skriva en bra låt åt Smokie. Men han var så nöjd med resultatet att han spelade in låten själv. Den hette ”It never rains in southern California” och den nådde femteplatsen på den amerikanska singellistan. Så högt klättrade aldrig Smokie i USA.

Det fanns en tid när band som Platters och Drifters kunde turnera med vilka uppsättningar som helst, utan några originalmedlemmar, för ingen visste vad de hette. Smokie är litet åt samma håll. Men varumärket och låtkatalogen är av den kalibern att du, jag och Mariehamns kyrkoherde skulle kunna turnera som Smokie och dra publik. Åtminstone till den första spelningen. Sen skulle det vara svårt för oss att få flera bokningar, till skillnad från för bandet som är Smokie i dag.