DELA

Mera fult och flabbigt

Jag har blivit befunnen frisk. Skönt det.
Nya Ålands personal genomgår för tillfället lagstadgad hälsokontroll, vilket lett till en del intressanta samtal om urinprov och tillgång på burkar, problemet att låta bli att äta på kvällen samt kolesterolhalter och kost.
Har de som har högt kolesterol ätit fel, eller har de fel gener? Är det lunchmaten som är boven, eller något annat? Är vi med lågt kolesterol bättre än ni med högt? Är vi som är lite stadigare runt midjan osundare än ni som är tunnare? Jobbar de med högt blodtryck snabbare än dom som har trögare flyt?

En god hälsa är inte längre en fråga om god tur i det genetiska lotteriet, det är helt enkelt en prestation. Mer och mer blir det så att den som är frisk därmed också bevisat att han eller hon är sund, har självkontroll och koll, inte super, röker eller svullar och därmed är en nyttig kugge i arbetsplatsens maskineri.
Naturligtvis är det mycket man kan göra för att undvika så kallade livsstilssjukdomar, och naturligtvis är det bättre om man är frisk än om man är sjuk, men det är skrämmande ofta man idag ser kopplingen skönhet-hälsa-framgång, både som klassmarköroch som ett kvitto på framgång.

Är du sjuk eller fet eller både och så får du skylla dig själv. Du har slarvat med motionen. Du har ätit fel sorts fetter. Du har tryckt i dig gammal frityrolja och köttskrap i stället för kallpressad ekologisk raps och miljöcertifierad ångkokt fisk.
I väntrummet på väg in till min hälsokontroll läste jag tidskriften I Form. Mer än hälften av artiklarna handlar om utseende. Vilka övningar som ger de snyggaste vadmusklerna. Vilket bär som ger vacker hy. Hur man maximerar fettförbränning för att gå ner i vikt.

Idrottsliga prestationer handlar det inte om, utan om hur motion skall användas för att optimera kroppen.
Jag vet inte, kanske är det bara jag, men både när det gäller heminredning och individuell stajling blir jag illamående av all perfektionen.
Ge mig lite hederlig gammaldags fulhet, en lite smulig och grottig lagom nersutten soffa, omatchande och knöliga soffkuddar, sneda gardiner, tavlor som bara är dithängda på en krok. Och ge mig människor med lite valkar och rynkor, lite påsar och fläckar.
Bara de sitter i sina fula soffor med sina fula dubbelhakor och skrattar.