DELA

Meningen med påsk? Anyone?

Herregud, vad är meningen med påsk? Vi har ju redan julen som familjehögtid med matfrosseri och presentutdelning. Och långledigt. Skulle alla få vara lediga på påsken förstår jag att det skulle vara en välkommen paus under våren, men nu ska ju butikernas öppethållningstider utökas vartefter så att ingen människa ska tvingas att vänta när suget efter något blir överväldigande.

Påsken känns som ett förvirrat mischmasch av olika traditioner. Det finns ett oerhört roligt klipp på nätet där den svenska komikern Johan Glans beskriver hur en reklambyrå kommer på alla påsktraditioner. Jesu död och uppståndelse representeras av en hare som värper chokladägg. Och så lite påskhäxor och kycklingar på det. Kristallklart.

Påsken kan helt bra klämmas in på en vanlig helg. Istället kan skolåret sluta två dagar tidigare vilket gör en stor del av befolkningen glada. Det lönar sig ju inte ens att resa bort på påsken eftersom de flesta ställen har stängt eller fullbokat när det är påsk.

Vad vi har är ännu en helg när släkten ska trängas ihop och umgås, en situation som leder till problem som ventilerats i flera av tv:s morgonsoffor. Ännu en helg när man trycker i sig mat och godis med dåligt samvete. Ännu en helg när föräldrar ska överträffa varandra i att få in så mycket som möjligt i de där (allt större) påskäggen. Huset ska storstädas och pyntas med fjädrar och gult. Och bilder ska läggas ut på sociala medier.

Någon stackare försöker påminna om påskbudskapet, om pånyttfödelse och om korsfästelse. Men det har man inte tid att lyssna på för påskäggen ska gömmas, ledtrådar ska läggas ut och köttet ska i ugnen. Det var visst någon som led under påsken, men knappast lika mycket som den som måste få ihop en trerättersmiddag för tjugo personer. Och Alko hann stänga innan man hann hitta det rätta vinet till räkorna. Om det inte är orsak till lidande är inget det.

Nåja, det är härligt för barnfamiljer med långledigt så här strax efter sportlovet så varför klaga? Ibland kan till och med vädret vara så fint att man orkar sig utanför husväggarna mellan måltiderna.