DELA
Foto:

Meningen med framtiden

Vi sprang ut genom de anrika trädörrarna vid Ålands lyceum med mössan på huvudet. Som man väntat på den dagen, den som länge varit framtiden. Lyckliga, förväntansfulla och lättade. En hel sommar full av frihet. Ett helt liv fullt av frihet. Så kändes det då.

Startskottet för framtiden. Då alla drömmar kunde börja bockas av och gå i uppfyllelse. Men var skulle man börja? Jag bokade in mig på reseledarutbildning i Barcelona. Jag sökte till journalistutbildningar i Sverige.

I november lyfte flyget från Arlanda och fem veckor på vift gick fort. Vi fick vår reseledarexamen. Lyckliga, förväntansfulla och lättade. Men vad skulle hända nu?

Även om jag hade en hel värld framför mig med otaliga möjligheter kändes det ändå inte rätt. Väl hemma igen var allting precis som vanligt. Det kändes inte heller rätt. Jag ville uppleva mer fast ändå inte. Ibland blir smörgåsbordet av alternativ så stort att man varken vet ut eller in.

Olycklig, fundersam och tusen frågor.

Jag fick jobb hos ett resebolag och åkte iväg på deras inskolningsvecka, landade hemma igen och väntade med spänning på min blivande destination och arbetsplats. Så kom det där mejlet, där det kändes som hela min värld vändes upp och ner. ”Vi har inga lediga jobb just nu.” Jag förstod ingenting. Vi hade alla gått vidare från en hektisk intervjudag, klarat av deras egen guideskola med prov och tester, blivit godkända och garanterade jobb. Men nej, just precis jag råkade bli en av dem, som inte fick ett av de första jobben. Min reseledardröm sprack på ett kick.

Jag tänkte om och en ny dörr öppnades. Tidigare under året hade jag frilansat en del under helger på sporten på Nyan. Journalistdrömmen blommade upp, igen. Den som tidigare lagts åt sidan, då jag tackade nej till min plats på journalistprogrammet på grund av reseledarplanerna.

Tiden gick och med den har jag lärt mig att allt löser sig, på ett eller annat sätt. Det som händer har en mening. Och detta blev mer än en mening. Det kommer att bli många meningar.

Mina två första dagar på sporten är gjorda och fler lär det bli. Jag är i den framtid som kändes så oklar för ett år sedan.

Jag är lycklig, förväntansfull och lättad.