DELA

Meningen med det hela

När skådespelerskan Pernilla August bara hade fnittrat färdigt och dragit handen genom håret x antal gånger så satt h-a-n otroligt nog där. I Skavlans intervjustol i tv:n och han var så ung och hade glasklara ögon och var så levande och klok och sa intressanta saker.
Inga Heller har sett sin avgudade husfilosof. Och hon som trodde att han var död – eller åtminstone 85 och vitskäggig – vilket är ganska dumt att tro eftersom han undan för undan kommer ut med nya böcker. Hon talar om sin favvo-författare, den schweiziske filosofen Alain De Botton, boende i London.
Hon avgudar honom så mycket att när hon cyklade genom Europa och hade en packning beräknad gram för gram, så nog skulle hans pocket ”Om konsten att resa” med alltid, trots sina gram, och hon läste den fram och baklänges tills dess hon nästan kunde den utantill.

I denna resebok hon lärde hon sig se med nya ögon på hangarer och bensinmackar, att älska röran på internationella flygplatser och uppskatta en plastpåse som snurrar i blåsten över en skräpig ödetomt i en främmande stad.
Nu sitter han i tv-soffan och funderar över vad som är meningsfullt med arbete. Gör vi mänskligheten en tjänst när vi förtjänar brödfödan eller skulle vi vara till mer nytta någon annanstans – hitta på andra saker, fundera bara, ta hand om andra, eller rent av samla på stenar med en vit rand och lägga i rad, bara?
– Vi kan alla drabbas av existentiell ångest på söndagskvällarna , just när solen går ner. Då tittar vi på stjärnorna och vet att vi snart ska på jobb igen.

I ”Arbetes lust och leda” berättar han om en kexfabrik med 5.000 anställda där bara ett fåtal ägnar åt att faktiskt baka kex. Andra sysslar med att på olika sätt lura oss att köpa kexen, att ersätta psykologiska behov med söt deg. En hel avdelning sitter och funderar på bästa mellanlägget vid transporterna av kexen för att undvika att de går sönder. Meningsfullt? Eller?
Kontor är det mest osexiga som finns, hävdar han, de är vår tids kloster och därför extra lämpliga för flirt och porrfilmsinspelning.
Nej, arbetar gör vi för att slippa tänka på att vi ska dö. Punkt.

Pylonbeundrarnas sällskap, däremot, är meningsfullt. Pylon är kraftledningsstolpar och har man inget bättre för sig kan man följa stolparnas väg genom skog och åker.
Inga Heller vet om ett ställe i Lemland där en elgata möter en skogsväg och där det alltid brukar vara mycket djur. En älg stack upp huvudet bakom en buske här om året, öronen såg ut som ett övergivet plogskaft, och i fjol skuttade en minigroda tvärs över vägen.
Inga Heller vill bilda en åländsk underavdelning av Pylonbeundrarnas sällskap. Men gobbin är motspänstig. Ännu så länge.