DELA

Med solen kommer energin

Sommaren ger energi, åtminstone åt vissa. Solenergi skulle jag kalla det om inte sommaren varit så mulen och regnig.

På min
sommarö har barnen haft en outsinlig energi, vare sig det var regn eller sol. Och påhittigheten har varit oändlig hur man kan göra sig av med den energin. På eftermiddagen har man lekt Fångarna på fortet under ledning av några tonåriga flickor. Då har det handlat om att hoppa över och krypa upp på tunnor, skjutsa varandra i mjölkkärra och springa hit och dit.
Sedan tar barnen en middagspaus och på kvällen går djungeltrumman: I kväll blir det brännboll och fotboll! Det är sen kväll innan barnen lägger huvudet på kudden.

Och
det som verkar som en utdöende bygd surrar av barn och ungdomar i alla åldrar under sommarmånaderna. Bofasta, inflyttade, utflyttade och tillfälligt boende dras med i yran och nya vänskapsband knyts. Sommarfestens tävlingslopp har nästan rekordmånga unga deltagare, en del bättre andra sämre förberedda.
När simskolan inleds fortsätter man ändå med kvällens matcher. För all lek på simskolan räcker inte till för att dränera energiförråden.

Sommarens
olympiska spel får sin miniversion på min sommarö. Det springs och kastas låtsasspjut på vår gård. Efter att triathlon av någon (svensk) orsak fått mycket uppmärksamhet bestäms det att ön ska ha sin egen triathlon. Med nästan tio deltagare i åldern 8–20 simmade man från betongpiren ut till närmaste holme och tillbaka. De som ville fick ha flytväst på.
Sedan cyklade man från hamnen en cirka fyra kilometer lång runda och tävlingen avslutades med en löpvarv runt byn. Deltagarna var väldigt olika utrustade. En del tävlade barfota och i jeans och andra hade någon slags våtdräkt. Alla kom i mål och de flesta var nöjda med sin prestation. Vi föräldrar kunde bara stå och häpet titta på vad våra små ättelägg gjorde. Speciellt som man själv hade hela systemet inställt semesterfart.

Inte
att undra på att alla barn och ungdomar är helt utmattade när skolan börjar. Efter en riktig bootcampsommar är det skäl att varva ner lite för att inte ta ut sig helt. Inte för att det kanske passar in med skolans önskemål, men just nu har jag inte så hemskt mycket emot att mina barn fastnar framför tv:n eller datorn.
Det är också ett tillfälle att hinna fatt sina barn, under sommaren virvlar de in i huset, förbi matbordet och ut igen innan man hinner säga ”solskyddsfaktor”. Och de är väl värda vilan, för jag skulle inte klarat av tempot de hållit i sommar.

Nina Smeds