DELA

Matens pris

Dopad paprika. Soja som förgiftar odlarnas nervsystem så de knappt kan gå. En frossardiet som hotar att skadar planeten. Svartvita kor som avlats till bristningsgränsen. Råvaruspekulation fixar pengar i de redan förmögnas fickor men som drabbar dem som har allra minst.

Nej, Sveriges Radios prisbelönade serie Matens pris var ingen aptitretare när den kom ut för några år sedan. Men trots det blev boken och radioprogrammet en succé när nya fakta om de vi stoppar i oss presenterades på ett läckert sätt med Malin Olofssons skånska som krydda.

Sett ur ett konsumentperspektiv var granskningen ytterst välkommen. Efter att tv-tittare i mer än tio år knådats och marinerats av olika köksmästare och matkonstnärer när de tävlat om vem som kan få tittarnas smaklökar att vattnas snabbast och våra bokhyllor nästintill brakat i golvet om ytterligare en kokbok ska få plats behövdes det något som ruskar om oss i vardagen.

Något år efter Matens pris kom hästköttskandalen när det visade sig att multinationell livsmedelsföretag inte hade någon koll på varifrån köttet som fanns i deras produkter kom. Mitt klaraste minne från rapportering var en granskning som BBC lät göra på några vanliga köttprodukter för att kolla vad det var för kött som användes. Slutresultatet? Det enda forskarna med säkerhet kunde säga efter att ha studerat köttet var att det inte kom från en människa.

Efter att ha tagit del av dessa granskningar infaller sig frågan; finns det verkligen matvaror man kan köpa året om man gott samvete om man inte vill äta kål sex av sju dagar i veckan? Skulle man vara lyckligare om man bara fortsatte gå på i ullstruporna och inte analyserade allt? Till slut kan man knappt titta på en morot med gott samvete utan att fundera på vilka faror man utsätter både sig själv och andra för genom köpa den och gnaga den i sig.

Självömkan blir snabbt stor om man inte hindrar sig i tid. Om inget annat hjälper kanske man kan påminna sig om att man är lyckligt lottad för att man har mat på bordet.

Den 16 januari i år är duon Malin Olofsson och Daniel Öhman tillbaka med fyra sprillans nya Matens pris-program.

Då är temat vad frukt och grönt egentligen innehåller, nötter som torkas i Kalifornien och varför konsumerar vi mer kött och socker än någonsin tidigare.