DELA
Foto: Porträtt Patrik Dahlblom

Mariehamn, fläktarnas stad

Varför brukar jag stirra på en soptunna bakom ett staket vid Skarpansvägen flera gånger i veckan?

Det undrade Steel FM-prataren Boutros när jag mötte honom i går. Från radions fönster har han och hans medarbetare tydligen bra koll på vad som händer på gården.

Ifall någon annan undrat svarar jag här: Det finns ingen soptunna bakom staketet. Det finns, om jag sett rätt, en luftvärmepump.

Man kan vandra i naturen utan att se de mest sällsynta blommorna. Och den där fågeln som just flög förbi kan vara en sällsynt ryss som av någon orsak valt att besöka Åland. Allt det där missar man om man inte har en kunnig och entusiastisk guide.

Pumpar och fläktar med namn som Silensys, Coolman, och Rhoss finns överallt i stan, har ni märkt det? Nej, inte jag heller. Inte förrän treåringen i min familj upptäckte dem.

I höstas lärde jag mig om fläktarnas mångfald tack vare promenader med treåringen. Tidigare var han mest intresserad av garageportar som öppnas med fjärrkontroller. Sen tog fläktarna över.

Det gick inte att gå längs stadens gator utan att han inspekterade anläggningar. Helst ville han att jag skulle filma också så att han kunde analysera dem i lugn och ro hemma.

Han har släpat in mig till butiker, bakgårdar och köksingångar när han fått syn på en sällsynt Danfoss eller Ultimate. I ett mindre öppet samhälle skulle jag ha arresterats för industrispionage vid det här laget. Nu nöjer sig folk med att konstatera att han kanske bli ingenjör när han blir stor.

Det blev en svettig dag för jultomten i år. Treåringen hade i god tid skickat ett brev där han önskade sig tre fidget spinners. Sen ändrade han sig och ville bara ha en bordsfläkt. Men då hade tomten redan handlat färdigt.

Som tur var glömde pojken bort bordsfläkten när han fick sina spinners. Och med dem och många legobitar byggde han – vad annars – sina egna luftvärmepumpar.