DELA

Människan spår – MCA och MT rår

Plötsligt var TV-rutan svart. ”Ingen signal” var det enda vi kunde få fram. Inte alls vad vi hade planerat. Vi var inte ensamma och det var inte första gången. Det var den andra.

Första gången var i maj, när ishockeyfinalerna spelades. Hela kvarteret var utan signal. En vänlig jourhavande på MCA beklagade, men kunde inte göra annat än försöka kontakta Mariehamns telefon, som äger nätet. Och som inte har jour på helgerna. MCA får sända ut program i kablarna, men inte röra nånting. Och rutan var svart hela helgen.

Samma igen, naturligtvis på en lördag. Någon visste att Mariehamns telefon hade grävt av en kabel i veckan och lagningen hade tydligen inte fungerat, trodde man på MCA. Här grävs för fiber överallt, både Ålcom och IP-connect är på gång, så jag går inte i god för vem som har gjort vad. Men eftersom MCA inte får röra nätet ringde jag till MT, som inte har jour men däremot en vd.

– Det är MCA som äger nätet, upplyste vd Anders mig.

Varför vet MCA inte det? Om det verkligen är så, vill säga. Eller försöker man bara skylla på varann?

Att det bor osedvanligt trevliga människor i just vårt kvarter vet jag sedan länge. Men det är tydligen inte det enda ovanliga med kvarteret. I tidernas begynnelse fanns Västernäs värme, som försåg husen i kvarteret med fjärrvärme. Och av någon anledning också med kabel-TV, dvs själva kablarna.

Sen köptes Västernäs värme upp av stan – tror jag. Kabelnätet följde med. Så i något skede byggde MT ut kabelnät över hela stan. Mariehamns stad betalade, men MT äger nätet. En mycket märklig hantering av skattebetalarnas pengar, men det är väl preskriberat nu.

Och vad hände sen? MCA säger att MT äger nätet och att MCA inte får röra det. MT säger att MCA äger nätet i just vårt kvarter. Men det hindrar inte att MT rycker ut och försöker få det att fungera.

– Om MCA äger nätet, hur kan du då skicka ut gubbar för reparera det, vad min rätt logiska fråga till vd Anders.

– För att hjälpa dig!

Vad säger man? Man kan ju inte klaga på att någon försöker hjälpa, eller hur? Men visst är det konstigt. Det vanliga är väl att män med position försöker pinka in revir. Men här gör man precis tvärtom, försöker bli av med det. Ett litet kvarter i Västernäs med idel trevliga människor, och ingen vill ha oss.

Grejen är kanske litet mer värd än ett kåseri. Är det rimligt att ett av stadens bolag inte vet vad det äger? Eller tvärtom, att ett typ monopolbolag slarvar bort ett helt kvarter. Vad tycker aktieägarna om det?

Men nu (söndag före Islandsmatchen) fungerar allt igen, så jag lämnar den frågan till nästa gång.