DELA

Många läxor och tung ryggsäck…

Under senaste tiden jag har tänkt på skillnaden mellan skolor i Lettland och på Åland.

Jag har gått grundskolan och gymnasium i Lettland. Jag minns att jag var mycket stressad, det var läxor i varje ämne och ryggsäcken var tung.

I Lettland har vi bedömning 1–10.

Jag förstår inte varför det är så att redan tidigt i Lettland lär barnen sig att de måste ha bra betyg, annars kommer de inte att nå sina mål i livet.

I skolan läser vi mycket teori och skriver många prov.

I Lettland skriver vi den mesta teorin i våra anteckningsblock under varje lektion. Anteckningarna leder till ett test, så om man inte hinner skriva allt, får man inte bra betyg.

Det är synd att det i Lettland inte finns några lärarassistenter. Det finns ingen individuell handledning för eleverna. Om man själv vill kan man be om hjälp. Skolan bryr sig om elevens betyg bara om det är under minimal nivå hela tiden och när det blir terminslut. I stället för att göra det tidigare. Först då börjar de prata med föräldrarna och gör allt för att eleven ska få en minimal nivå, för att inte skada skolans statistik.

Det finns ingen glädje att gå till skolan, alla är rädda för att få dålig betyg. I Lettland tror man att man måste studera för att få ett bra betyg. Men man studerar inte för sig själv.

På Åland det är annorlunda. Eleverna vill gå till skolan, för det är roligt, de läser för sin egen skull. Jag tycker det är bra här att det finns assistenter i skolan.

Jag tycker också att det är bra organiserat med skolbussar. Eleverna hinner på lektionerna och hem.

Jag själv hade problem i Lettland, bussarna var få och passade inte tiderna. När jag började gymnasiet måste jag stiga upp redan klockan 6.00 på morgonen för att hinna med bussen och jag kom inte hem förrän efter 18.00 på kvällen.

Jag betalade själv varje dag. Räknar man samman allt blir det billigare att studera på distans i ett privatgymnasium, än att åka buss varje dag till skolan.

Man måste betala också för lunchen själv, skolan erbjuder ingen lunch till eleverna, som man gör här på Åland. Så om man vill ha en ”gratis” gymnasieutbildning i Lettland måste man betala mycket mer än man tror i början.

Eva Jacukevica (prao)