DELA

Man kan kanske börja jobba för sig själv

Att söka jobb är inte lätt. Hur svårt eller lätt är det att söka och hitta ett jobb på Åland?

Jag har sökt jobb under lång tid. Mitt första jobb på Åland var i ett växthus under sommaren.

Sedan lärde jag mig svenska och utbildade mig till massör i Lettland. Jag har massörcertifikat i olika slags massage: klassisk, honungs- choklad- anti-cellulite, lymfdränage och hot stone- massage. Under sommaren jobbade jag som massör på Åland.

Jag avlade språkexamen i svenska och fortsatte söka jobb på Åland.

Då fick jag möjlighet att delta i en vägledande kurs för ungdomar, när den ordnades för första gången, för att få hjälp med arbetssökning och utbildningsval. I kursen ingick praktik och jag hoppades hitta jobb på någon av praktikplatserna, men tyvärr lyckades jag inte.

I stället började jag studera på distans till merkonom vid Axxell i Pargas. Under studietiden jobbade jag som vikarie i en klädbutik på Åland som försäljare. Jag jobbade bland fina kläder och trevliga kunder och jag hade ett stort ansvar. Efter utbildningen var jag arbetssökande igen. Jag fortsatte skicka CV och ansökningar till olika arbetsgivare, men fick bara nej.

Jag känner mig ledsen varje gång när jag får svaret:” Nej tack, vi har valt någon annan sökande.” Men jag fortsätter kämpa vidare. Jag har bekanta i samma situation och de kämpar också vidare. För oss som inte har svenska som modersmål är det svårare att hitta ett jobb. Vår utländska bakgrund är ett stort hinder, men vi vill ha en chans att visa våra kunskaper och jobba.

Det är bra att det finns olika kurser för arbetssökande. Jag går nu på en vägledande kurs för ungdomar och är redan på min andra praktikvecka på Nya Åland. Det finns också sådana kurser för vuxna och för inflyttade. Nu ska det bli en specialkurs, där man ges en inblick i restaurang- och cafébranschen.

Jag går också på företagarskolan. Där lär vi oss hur man startar eget företag, hur man marknadsför det och andra viktiga saker. Jag tycker att det är ett bra alternativ, för om man inte kan hitta ett jobb, kan man kanske börja jobba för sig själv.

Eva Jacukevica (prao)