DELA

Man får stanna hemma ibland

Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar. Det säger Karl-Bertil Jonsson på tv varje julafton. Och visst Karl-Bertil, det kan jag hålla med om i mångt och mycket, men nog måste jag erkänna att ett sådant påstående även framkallar en smula prestationsångest. Ibland kan man faktiskt lätta på den skyhöga arbetsmoralen tycker jag.
Speciellt nu, när vi befinner oss i influensatider, önskar jag att färre personer satte en sådan stolthet i att gå till jobbet trots att de är sjuka. Jag vill helst slippa bli smittad av nysande människor på bussen, eller av någon snorig butikspersonal.
Men om man går till jobbet sjuk anses man helt enkelt vara en klippa. En som sådan som ställer upp i alla väder och i stället prickar in sina sjukdagar under ledigheter. ”Oj vad krasslig du låter”, säger kollegan. ”Äh jag överlever”, säger den tappre och hostar några gånger till. Men jag vet inte om jag tycker det är särskilt tufft att jobba med snor rinnande ur näsan. Är det inte bättre att ta en dag ledigt någon gång när man känner sig trött, i stället för att behöva ta tjänstledigt ett år på grund av utbrändhet?

Jag har vänner som inte ens nått 30-strecket som med jämna mellanrum känner sig utarbetade, för att de inte kan säga nej och för att de tar jobbet med sig hem. Arbetsskygga människor! hör jag folk skria nu. Men så enkelt är det nog inte alla gånger. Jag kan till exempel nämna mina vänner lärarna, som snällt tar emot samtal från gnällande föräldrar till elever klockan tio på kvällen. I stället för att be dem ringa nästa dag under arbetstid. Den gängse uppfattningen verkar vara att det är helt i sin ordning att ringa på en lärares personliga telefonnummer vilken tid på dygnet som helst.
Och när jag i senaste numret av tidningen Journalisten läser att kvinnliga journalister är experter på att bli utbrända och gå in i den berömda väggen blir jag inte direkt förvånad. Karriären kommer först, sedan fritiden. Eventuella vänskaps- eller familjerelationer kan vårdas efter klockan åtta på kvällen.

Kan det inte vara okej att ta en stunds vila från vardagens krav och förpliktelser ibland? Att bädda ner sig i soffan och kolla på Twin peaks dvd-boxen en hel dag. Eller plöja igenom alla bibbaböcker som ligger och samlar skuld på kontot.
Om inte annat så kommer du troligtvis tillbaka med mer energi, kraft och lust att göra ett bra jobb. Om det inte är så att du tar ledigt för att du helt enkelt är lat eller hatar ditt jobb. Då är det troligtvis en bättre idé att sluta helt.
Nu vill jag ju inte uppröra alla arbetsgivare där ute genom att uppmana till massjukskrivning. Men tänk åtminstone till en gång extra innan du går snörvlande på jobb. Om inte annat för dina medmänniskors skull.
Ett jobb är trots allt bara ett jobb.

TANJA LÖNNQVIST