DELA

Lyxmiddag i kylskåpet

Den kulinariska motsvarigheten till ett rejält träningspass är en väl tillagad måltid på lokala råvaror, gärna på färsk vildfångad fisk och annat som naturen ger ifrån sig gratis.
Att ligga och svulla i soffan är som att mikra en Billys som äts på stående fot vid diskbänken.
Ibland vill man det ena, ibland det andra.

Eftersom jag är välsignad med generösa svärföräldrar händer det rätt ofta att jag har färsk, filead abborre att tillgå. Den liksom bara dyker upp i kylskåpet, utan besvärliga moment som tidig nätupptagning, rensning eller den svåra konsten att filea en abborre utan att sluta med några tunna slamsor fisk i handen.
Då gäller det att ära denna borre med smörstekning, vackert kokt potatis och ordentlig dukning. Då får det inte vara en Billys-dag när halva familjen ska träna om en halv timme och den andra halvan gnäller om att de helst vill ha pizza.

Då gäller det att komma över tröskeln, precis på samma sätt som när man ska på ett träningspass och egentligen vill men bara drabbas av betongrumpa när man ska upp ur soffan. Ett bra sätt är att tänka på resultatet. Det är ju inte svårt att lyckas med abborrfiléer, men min hemliga ingrediens är att blanda lite färskriven parmesanost i paneringen när man steker fisken.
Det blir helt enkelt fruktansvärt gott. När man i tankarna kommit så långt som till smaken och jämför den med andebilden av detdär fettet som dryper ur en mikropizza blir det ändå ganska lätt att komma igång med stekningen.

En annan ingrediens som just nu finns att tillgå, och som jag inte kan få nog av är gröna bönar. Så gott. Bara koka en kort kort stund, hälla av, ånga av en stund, blanda med en klick smör, en pressad vitlök, salt, peppar och citron och man kan äta bara bönor till middag.
Den som inte har snälla och fiskande svärföräldrar kan hitta abborrfiléer i fiskdiskarna ibland, men tillgången är bedrövligt sporadisk för att vara ett örike kringflutet av vatten.
Där finns det absolut rum för förbättring. Om det är möjligt att på Åland sälja tonfisk fångad hundratals kilometer härifrån, då måste det väl vara möjligt att se till att det finns abborre i disken under sommarhalvåret.
Säger jag då, som aldrig behöver köpa av den. Men om jag skulle behöva skulle jag bli arg på att det inte finns. Som om någon ställt in träningspasset när jag äntligen fått skorna på mig.

Nina Fellman