DELA

Löser Mise in min tunna?

Tant i balans heter en bok som jag läste nyligen. Tyckte själv att jag verkade i någorlunda balans. Men nu är den rubbad.

Nu skall alla vi tanter, som sorterat och pysslat och grejat börja slänga allt. Hur tror de som har makten att sånt skall fungera? Hur skall vår sinnesro bibehållas?

Min tunna är kvar sen tiden då stan skötte sophämtningen. Den är liten, lätt att placera i en vrå vid garageinfarten och lätt att dra ut när det är dags. Dags är det var fjärde vecka.

På fyra veckor får vårt hushåll ihop ungefär en halv tunna brännbart i form av sånt som inte duger till annat. Mest är det plast som har funnits runt mat av olika slag och som jag inte diskar för att om möjligt kunna återvinna. Litet udda saker dyker också upp. Det blir ungefär en soppåse i veckan. Den påsen trycker jag ihop, pressar luften ur och knyter till. Så tunnan är halvfull när de fyra veckorna har gått.

Beroende på årstid fyller jag ibland på med löv, nerfallna tallkvistar (bryter i små bitar) och liknande, sånt som stan anser att vi med träd på tomten inte behöver göra oss av med på annat sätt. Åtminstone är det tänkt att vi skall sköta det själva.

Tidningar (mycket tidningar), burkar, tetror med mera har vi kört till Norrböle när det är fullt i skåpen. Det har varit en ren fröjd att åka dit. Gladare, trevligare människor finns inte. Man åker hem på gott humör och köper kanske något gott till middag, bara för att man mår så bra. Så köpmännen blir också glada.

Nu blir det slut på det trevliga. Nu skall vi slänga inte bara brännbart utan också komposterbart, kartong och plast, om jag minns rätt. Resten får vi gräva ner på tomten (?), för Norrböle drogs in. Till Ödanböle har jag inte tänk åka, men Misebilen kanske räddar mig. Om inte den också dras in.

Har Mise för övrigt tänkt på att Ödanböle är väldigt långt borta för tanter som inte har bil?

Men min första reaktion var kompostorn. Vi har investerat i en proffsig varmkompostor, som jag pysslar med och försöker hålla på gott humör.

Skall vi nu göra oss av med den? Eller skall vi fortsätta använda den och betala Mise för att tömma ett tomt fack? Det var stan som fick oss att börja kompostera, så Mise kanske löser in kompostorerna?

Vad ni än hittar på så vill vi inte betala mer än hittills. Ok?

Harriet Tuominen