DELA
Foto: Porträtt Patrik Dahlblom

Livspusseltips till vår president

Finlands president har blivit far igen i den aktningsvärda åldern 69 år.

Tillåt mig dela med mig av mina erfarenheter som femtioplussare med småbarn, tips som kan göra det lättare för presidenten att få livspusslet och ekonomin att gå ihop.

Hur jobbigt det än är: försök hålla det någorlunda städat på Talludden när barnet river ner och tömmer allt inom räckhåll. De där stora femtiolitersplastlådorna med lock är bra att ha när man trampat på en legobit för mycket i festsalen. Ilskan som smärtan framkallar kan med fördel omvandlas till städenergi. Att kasta allt barnrelaterat i lådorna går förvånansvärt fort när man är på det humöret.

Våra lådor köpte jag på Maxinge, cirka femton euro styck. Bra investering. Du lär inte ha vägarna dit den närmaste tiden så kolla utbudet på lågpriskedjan Tokmannis hemsida.

Det där knarret som du hör när du kryper på golvet och försöker hitta fjärrkontrollen som barnet har kastat bort, antagligen så långt in under soffan att du behöver ett smalt sopskyffelskaft för att få ut den? Det kommer inte från ekbrädorna utan från dina knän som ber dig att aldrig gå ner på dem igen utan en tjock kudde mellan golv och knä.

Vem är det som storhandlar i presidenthushållet? Hos oss är det oftast jag. Välj en affär nära hemmet, lär dig sortimentet och skriv inköpslistorna så att varorna kommer i samma ordning som i affären.

Tro mig, Sauli – du vill inte upptäcka att den sista punkten på inköpslistan är mjölk när du redan gått ett varv runt butiken, förbi mjölken som alltid ligger längst bort, och närmar dig kassan med en fullastad och svårstyrd kundvagn med ett upprört barn som ligger på tutan och ropar JAG VILL HA LAKRITS från förarsätet i vagnens nedre våning.

I sådana ögonblick krävs stora mängder sisu. Men det har du väl?