DELA
Foto:

Livet utan socker

För två år sedan bestämde jag mig för att sluta med socker. Jag gick från att äta socker varje dag till att sluta helt och hållet. Jag åt fortfarande naturligt socker, till exempel frukt och honung, men det vita sockret tog jag bort.

Anledningen var att jag hade så otroligt stora problem med acne. Jag var trött på att ha röda fula blemmor i ansiktet och se ut som en prickigkorv hela tiden. Finnarna skulle bort.

Jag gick hårt på direkt, utan fusk. Jag tog inget socker i mitt te, valde nötter istället för godis i butiken, köpte bubbelvatten istället för läsk och ändrade matvanorna helt och hållet. När jag såg på film med mina vänner åt jag frukt och nötter istället för chips och godis.

De frågade alltid hur jag klarade av att inte äta av de lockande godisbitarna som låg i skålen framför mig. Svaret var enkelt; jag hade bestämt mig för att jag inte skulle. När jag var på kalas och det bjöds på tårta frågade jag snällt om de hade en frukt som jag kunde få istället. Det var absolut inga problem.

Redan efter några veckor hade hyn blivit mycket bättre och jag som person var också mycket gladare.

Min ”icke-socker”-diet påverkade inte bara min hy och mitt humör, jag gick även ner fler kilo och hade mycket pengar över som annars skulle ha gått till fredagsmyset och nån glass då och då. Jag hade inget sug efter socker mera. Det var helt borta och det kändes väldigt skönt.

Många påstår att det är omöjligt att undvika socker och nej, det är inte speciellt lätt. De flesta livsmedel i butiken innehåller socker för att de ska vara fräscha länge eller för att ge en söt smak. Det gäller bara att tänka annorlunda när man handlar.

Istället för att ta den sockrade fruktyoghurten som står och skiner på specialpris i kyldisken så tar jag den naturella yoghurten och greppar en låda bär innan jag går till kassan. Det funkar hur bra som helst.

Om jag är sugen på sött så ringlar jag bara över lite honung. Naturligt gott och fantastiskt nyttigt!

Alice Andersson Stenberg