DELA

Livet efter OS skrämmer mig

OS är över för den här gången och efter mästerskapet infinner sig den sedvanliga tomheten. Vad ska jag nu göra av min fritid?
Rutiner är bra för mig och skänker någon sorts trygghet i tillvaron. Under stora mästerskap som OS eller fotbolls-VM och EM blir ens fritid väldigt inrutad och det är ändå skönt på något vis.

Det är gött att veta att man bara kan kasta sig ned i soffan, knäppa på TV:n och invänta nästa lopp, tävling eller match efter jobbet. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra under min fritid – och det skrämmer mig litegrann.
Jag kanske borde göra något vettigt av den: läsa en bok eller plåga mig själv med långa träningspass. Men förlamad av efter-OS-apatin blir det mest att man häckar framför datorn eller zappar mellan kanalerna i hopp om att få in något vettigt att se.

Jag har dock tagit små steg åt rätt håll. Min törst efter TV-sport fyller jag med hjälp av Färjestad i SHL, Manchester United i Premier League och toppfotboll även i form av Champions League. Och sakta men säkert försöker jag att komma i form genom att jogga.
Tomheten efter årets OS känns inte heller lika stor som efter tidigare upplagor. Delvis kanske beroende på att Sverige gjorde det bra i Sotji.
En del idrottsliga nederlag kan gnaga på mig i flera veckor med kvartsfinalen mellan Sverige och Holland i fotbolls-EM 2004 som skräckexempel.

Jag gick och tänkte på Fredrik Ljungbergs och Henrik Larssons skott i virket i säkert flera veckor efteråt, likaså Olof Mellbergs missade straff.
Nu slapp jag i alla fall den ångesten.
Och nu är det heller inte långt kvar till fotbolls-VM i Brasilien. Ett mästerskap utan Sverige, och på sätt och vis är det ändå ganska skönt. Då slipper man gå och våndas över hur det går i Sveriges matcher och kan i stället inrikta sig på att bara njuta av det gröna fältets schack.

Portugal gjorde, för den neutrala åskådaren, världen en tjänst när de slog ut Sverige i kvalet. Portugal är alltid bra i mästerskap och ett möte mellan just Portugal och Brasilien i slutspelet skulle sitta fint.

Synd bara att Zlatan inte får chansen att visa upp sig i Brasilien.

Totte Vesterlund