DELA

Litet småaktigt om snusnyheter

”Det rapporterar lokaltidningarna idag”
Så skriver man bara när båda lokaltidningar rapporterar något, Ålands radio/tv. Min kollega Orre var riktigt irriterad på er när hon läste snussmugglingsnotisen på er sajt i går.
Både Nyan och tidningen Åland hade följt upp nyheten om ett stort snustillslag i Kapellskär. Men det var bara Nyan som hade tagit reda på att snusdosorna kan bli större för att försvåra smuggling.
Det var vi som serverade Ålands radio den nyheten på ett fat och då vill vi kreddas för det.

Småaktigt?
Inte för den som jobbar i branschen.
Vi som värnar om varumärket missar inte en chans att påpeka när något är ”vår grej”. Det här är vårt yrke. Att Nyan utsetts till Finlands bästa lokaltidning 2010 är hedrande, men beröm och förtroende är något som vi jobbar hårt för varje dag, vare sig det handlar om Rosellas ombyggnad eller en teckningskurs i Källbo skola.
Men förstås, ingen är felfri. Radions redaktörer har vid flera tillfällen hört av sig om nyheter som vi tagit från deras hemsida utan att ange källan. Vårt fel, förlåt. Men sett ur vår synvinkel det är möjligen ännu mer irriterande när lokalradion, som känner till konkurrenssituationen, kreddar ”lokaltidningarna” när bara en av oss har skrivit nyheten.

Jag bevakade en rättegång i Ålands tingsrätt som visade sig vara av intresse för de svenska kvällstidningarna – eller rättare sagt Expressen. När jag kom till redaktionen skrev jag en kort version som lades ut på vår hemsida.
Den texten snappades upp av en Expressenreporter som skrev en grej för Expressens sajt, och som källa angav han ”de åländska lokaltidningarna”.
Jag mailade honom och påpekade att han hade plockat nyheten från vår hemsida. Tidningen Åland hade inte lagt ut den. Om vi gör en rewrite på en av Expressens egna nyheter så nämner vi det. Vi hänvisar inte bara till ”de svenska kvällstidningarna”.
Han svarade artigt att visst, han förstod och det skulle komma en rättelse.
Någon sådan såg jag aldrig.
Jag borde har ringt före detta Nyanjournalisten Christian Holmén på Expressen och bett honom ta reportern i örat.

Tillbaka till början, alltså den nya snusdosdesignen. Orre fick en idé vid redaktionsbordet:
Snusdosor med rederiernas färger och symboler.
Hela dosan skall täckas av Viking Lines eller Eckerölinjens logo. Det skulle se snyggt ut i hyllorna, det skulle bli omöjligt för smugglare att sälja dem till tobakshandlare, och varje gång en snusare tog fram dosan skulle han bli påmind om rederiet.
Men det finns en baksida. Vill rederier alltid associeras med taxfreeprodukten efter att de sålt den? Jag tror inte det.
Diskreta ”Viking Line collection”-märken på vinflaskor stör inte mig vid middagsbordet, i synnerhet inte om vinet är gott.
Snus har inte samma status. Att se någon ta fram en Viking Line-dosa med lössnus, som han måddar ihop till en prilla, som han lägger under överläppen där saliven löser upp den – det vore ingen vacker syn. Tycker jag.
Idén överlåtes härmed kostnadsfritt till rederiernas reklamfolk. Men kom ihåg att tacka Nyan, och inte ”lokaltidningarna”, om det blir en hit.