DELA

Litet långsamt

Du vet hur det känns. Du är på väg till jobbet, är inte ute i väldigt god tid, och så ligger det någon framför dig och kör 40-45 trots att hela långa, raka, breda Östra utfarten ligger vidöppen framför er.
Köra om? Går inte, för det är en jämn ström av bilar på väg in mot stan. Och så sitter du där och irriterar dig på den där som verkar ha all tid i världen och inte tar den minsta lilla hänsyn till sina medtrafikanter.
Du vet precis, inte sant?

Och så en dag sitter man där själv och leker snigel. Tycker det är jättespännande och glömmer fullkomligt bort alla otåliga där bakom. Eller tänker att man egentligen gör dem en tjänst. Dem och miljön.
Maken köpte ny bil för ett tag sen. På instrumentbrädan finns en energimonitor. Där ser man precis när bilen går på bensin och när på el. Ibland är bägge motorerna i gång. Man ser precis hur mycket bensin den drar i olika situationer. Till exempel när man kommer österifrån och gasar uppför stadshusbacken. Det är nästan så man inte har råd att köra där.
Men om man kör långsamt, så där lagom långsamt, då går det ingen bensin alls, för då kopplas elmotorn på. Och det där ser man hela tiden, i realtid så att säga, på monitorn.
Så numera rullar jag långsamt i väg efter att ha stannat för rött. Och när jag svänger upp på Skrakvägen så går det kanske under 20 ibland, men med tanke på alla småbarn och kattor och annat som rör sig där så gör det nästan ingenting. Tycker jag.
Och om man skall hålla koll på monitorn så kan man ju inte samtidigt köra fort, för då hinner man inte se var man är.
Så om nu någon börjar irritera sig på en tant, som inte håller full fart, så att säga (jag vet som sagt hur det känns), så tänk positivt. Tänk att hon hjälper dig att hålla bensinkostnaden nere.

Blicken föll nyligen på en helt annan sak. ”Omstruktureringsstödet för de enmagade …” stod det i en rubrik.
Enmagade. Det är sådana som du och jag. Nu skall vi omstruktureras. Och få stöd. Det måste väl glädja den där messaren, som alltid är så sur på stödet till bönderna.
Nej, nu luras jag. De enmagade är svin och fjäderfän till skillnad från nöt och får, dvs pruttande idisslare. Även om vi också har bara en mage, så duger vi inte.
Och då backade tanken.
Det är ju i magen maten omvandlas till energi. Och på monitorn ser jag tydligt hur två ”magar” producerar energi. Om den nya tvåmagade bilen är bättre för miljön än den gamla enmagade, hur kan då … Glöm det.
Man kan titta på en massa andra saker på displayen, GPSn till exempel. Men i så fall skulle jag inte komma framåt överhuvudtaget. Och jag brukar hitta hem ändå.