DELA

Lite källkritik till kaffet

”Om det kan finnas en kanelbullen dag så kan det finnas en källkritikens dag”

Så tänkte gänget bakom Viralgranskaren, tidningen Metros projekt som pågått sedan 2014. Viralgranskaren vill tillsammans med Internetstiftelsen i Sverige göra oss mer kritiska och analytiska till den enorma mängd information vi stöter på i vårt flöde i sociala medier och på internet i stort.

Källkritikens dag var 13 mars, men precis som internantionella kvinnodagen, så fortsätter vi fira den så länge det behövs.

Efter flera dygn däckad i magsjuka var det en diger flod av flöde jag hade att beta mig igenom när jag äntligen mådde så pass bra att jag orkade bry mig om sociala medier. Och där dök det upp både det ena och det andra via vänners vänner och vänners-vänners-vänners-vänner. Delningar som förtjänat lite eftertanke. Att någon någonstans på vägen tänkte efter; Kan det här verkligen stämma?

Kom igen, tänk lite källkritiskt så du slipper du gå i fällan och sprida falskheter i stil med att 1 500 pedofiler har åkt fast i USA sedan Trump tog över som president, att du får shoppa gratis på ett stort möbelvaruhus i väst om du delar en viss bild eller att du kan dö om du dricker sojamjölk.

Kolla alltid källans trovärdighet. Vem är det som påstår det här? Vad har de för intresse att sprida just den här informationen? Eller åtminstone (om du anser dig bara ha max tio sekunder); Finns ens den källan som det hänvisas till? En snabb sökning ger ofta svar.

Har du tio sekunder till och är tveksam till bilden? Bildgoogla! Ett relativt nytt exempel är bilden som sägs visa en svensk pojke som blivit misshandlad för att han hade fel ögonfärg.

Bara en av artiklarna med bilden har fått över 100 000 delningar på Facebook. Men bilden är en genrebild och kommer egentligen från en BBC-artikel från 2008 som handlar om en fyraårig flicka som tvingades sys efter att hon attackerats av en hund.

Och glöm inte att kontrollera tidpunkten. Är inlägget från 2006 så kanske det inte handlar om just det du tror. (Vem har inte sett den åländska fiskbutikens tävling om den stackars laxfilén som dyker upp i flödet varenda december de senaste åren?)

När du delar något vidare går du i god för att det stämmer. Du höjer statusen på informationen eftersom du garanterar att just det här är något som vi andra bör bry oss om.

Snälla tänk på det, läs åtminstone mer än rubriken, innan du trycker Dela nästa gång.