DELA

Leva livet baklänges

För några år sedan träffade Inga Heller en grupp kaptensfruar i 80-årsåldern som brukade sammanstråla för gemensamma luncher å restaurang i Mariehamn på onsdagar, tror hon det var. De hade träffats sedan decennier tillbaka och skrattade och flamsade mest hela tiden och förklarade livets alla skiften som följer. Allt hängde samman med hur deras samtalsämnen hade växlat genom tiderna:
Först skrattar man bara. Leker och busar. Sedan börjar man titta efter pojkar. Och prata pojkar. Man blir förälskad, sällskapar, gifter sig. Och pratar bebismat, barnsjukdomar, läxläsning, konfirmation, bortgiftning av söner och döttrar. Sedan är det dags för livets godaste efterätt: barnbarnen. Så följer makens död, syskonens bortgång, sjukdomar. SEDAN börjar man, enligt dessa glada damer alltså, titta efter pojkar IGEN och så är det dags för skratt, lek och bus på nytt.
Alltså; man kan leva livet baklänges. Eller rättare sagt man kan ta ut det roliga tur och retur. Det rekommenderar Inga Heller sina väninnor. Själv anser hon sig ligga i tillbakagången någonstans mellan att titta efter pojkar, jo, titta får man alltid, och bara skratta och busa.

När farfar säger till farmor att hon blir vackrare och vackrare för varje dag som går – ja, se där har vi ett par som förstått detta och är väl värda att efterlikna.
Alla Inga Hellers väninnor blir vackrare från dag till dag. Snyggheten växer vecka för vecka. Skönheten kommer fram mer och mer år efter år.
Varje ålder har sin skönhet. Den blir bara bättre.Och bättre. Som årgångsvin.

Med stegrande ålder och växande smarthet inser man faktiskt också att det inte lönar sig att vara så klipsk heller.
– Var inte så himla bra jämt mamma, säger Storsonen.
Det är bland det bästa Inga Heller hört i sitt liv.
Märkligt nog är det ju just så. Det är bra att inte vara bra. IQ är för 30- åringar, de gris-skinke-lena persikokindade småbarnen. Den som är perfekt blir en börda för sin omgivning.

Rynkor och bilringar är fint. Speciellt om rynkorna är av det glada slaget.. Sådana som visar att man skrattat mycket i livet.
Vilken 4-åring bryr sig om utseendet? Och vi som lever baklänges är ju där. Försöker vara som barnsliga barn morgon, middag, kväll.
– Var stolt över dina bilringar mamma, säger Tösabiten. Och hävdar bestämt att en tajt tröja faktiskt är skönare än dessa ständigt fladdrande skjortor och blusar.
Det är bland det bästa Inga Heller hört i sitt liv.

Skrattrynkorna runt ögonen och bilringarna är årsringar. De visar att man levt. Vågat leva. De kan användas av arkeologer för åldersbestämning av den fornlämningen som du en gång utgör.
Den som lever sitt liv baklänges är jätte- jättemallig över dem. Gärna sätter hon en hand snett framför nästan och fladdrar med fingrarna, vinkar så där retsamt. ”Lång näsa på dig du”, din skrattrynks- och bilringsneurotiker där!

 

KIKI ALBERIUS-FORSMAN