DELA
Foto: Porträtt Susanna Skogberg

”Låt mig betala för Facebook”

Skulle du vara beredd att betala för ditt konto på Facebook, om du i gengäld fick betalt när Facebook använde dina data? Idén har börjat framföras av bland andra Jaron Lanier, före detta techinsider som skrivit boken Tio skäl att genast radera dina sociala medier.

Bland de tio skäl han räknar upp i boken är att vi förlorar vår fria vilja. Vi programmeras att stanna kvar på sidan längre än vi egentligen vill och våra reaktioner manipuleras utan att vi vet om det. Vi blir beroende av de kickar vi får när något av våra inlägg gillas eller delas.

Eftersom det är mycket lättare att väcka rädsla och ilska än tillit så blir det den sortens inlägg som dominerar. De skapar ju mest ”engagemang” som techjättarna tycker om att kalla det.

Just detta förstod bland andra vit makt-anhängaren som som sköt ihjäl 50 människor i Christchurch på Nya Zeeland i mars i år och livestreamade de första morden via Facebook.

Techjättarna matar oss med innehåll och annonser riktade till just oss, så vi får en separat version av världen i stället för en gemensam. Det gör att vi blir isolerade från varandra.

Och så har techjättarna blivit rika genom de data som vi har försett dem med. Men Jaron Lanier säger: ”Jag vill inte ha något konto på Facebook, Google eller Twitter innan jag kan betala för det, och innan jag helt och hållet äger och kan sätta ett pris på användningen av mina data”.

I en artikel i Boston Globe ifrågasätter Lanier techjättarnas affärsmodell. Han påpekar att techjättarnas satsningar på artificiell intelligens givetvis bygger på de data som de redan sitter på om användarna, data som – återigen – till största delen präglas av hat, rädsla och lögner.

Därför föreslår han en ny affärsmodell. ”Om data är den nya oljan, och data kommer från människor, varför då inte betala människor för deras data?” frågar han.

Om det gick att tjäna pengar på att bidra med data till artificiell intelligens – Lanier exemplifierar med Googles översättningstjänst, som bygger på textmassor som publicerats av människor gratis men som Google tjänar pengar på – skulle då inte slutresultatet bli bättre?

De som försåg AI med data skulle göra det med en annan medvetenhet och stolthet. Han jämför med Netflix: om vi är beredda att betala för bra tv, så borde vi vara beredda att betala för ett bättre internet.

Jaron Lanier är lugn för vi med en sådan modell fortfarande skulle kunna gå varandra på nerverna på internet. Men vi skulle göra det utan att ha blivit programmerade till det av algoritmer.