DELA

Låt männen bestämma – det gör de så bra

När jag läste historiken över Ålandsmarthorna blev jag eld och lågor. Jag önskar att jag varit kvinna under förra sekelskiftet och fått vara med och kämpa för kvinnlig rösträtt, kvinnors frigörelse från spisen och fått vara med om att sprida informationen om att kvinnans hemliga vapen är just det att man är fjättrad vid hemmet, Man har alla chanser i världen att starta en revolution genom att uppfostra sina barn till vettiga människor.

Men nu när jag som nybliven Martha ska rädda mina medsystrar har vi redan rösträtt. Det känns som en självklar sak att kämpa för och för första gången är jag lite besviken över att Finland skulle vara en föregångare just på detta område. Jag skulle så gärna velat kämpa för kvinnlig rösträtt.

Å andra sidan kanske jag inte skulle kämpat för det. Jag skulle ha trott, som alla andra, att det är bäst att männen sköter det där röstandet och bestämmandet. Man ska inte se på kön, man ska se på kompetens och det är ju så att männen är bättre på sånt där.
Nej, väntas nu. Det där är ju motiveringen till varför vi inte ska ha kvoterade bolagsstyrelser. Hoppsan, så fel det blev.

Naturligtvis ska männen bestämma i bolagsstyrelser. Speciellt i de privata bolagen. Kvinnorna kan komma in som kuttersmycken i de offentliga bolagens styrelser, det är ju inte så stora krav på att generera vinst i dem. Men i de privata bolagen är det bäst att männen bestämmer. Man ska ju gå efter kompetens och då är det ju männen som är de kompetenta.

Om det
skulle varit andra vägen skulle kvoteringen varit ett faktum i denna dag. Det intressanta är ju , hoppas jag, att det måste betyda att det endast är män som är ägare i privata bolag eftersom jag vägrar tro att kvinnor är så korkade att de gått på myten att det inte finns kvinnor som är tillräckligt kompetenta att sitta i bolagsstyrelser. När till och med kvinnorna själva tycker det är okej med att bara ha männen i styrelsen blir det väl aldrig någon ändring.

Men nu
kära marthor ska vi infiltrera alla bolagsstyrelser. Vi ska tammef…n visa att det finns olika sorters kompetens. Kanske bolagen skulle se helt annorlunda ut om kvinnor kunde vara med och bestämma. För män och kvinnor är olika, lika olika som två kvinnor kan vara, eller två män.

Kanske
vi ska börja med Nya Ålands bolagsstyrelse som i dagsläget består av en kvinna och fyra män? Alla ni kvinnliga andelsägare, anmäl ert intresse att sitta med i den styrelsen. Det är varken lukrativt eller särskilt lätt, men det är ett litet steg för människosläktet.

Och ni män, ni som sitter med erfarenheten av bolagsstyrelser, dela med er. Det kan ligga mycket pängar i det.

Nina Smeds