DELA

Låt dem boxas

Proffsboxning hit och dit. När jag var yngre tyckte jag att proffsboxning, ja all boxning över huvud taget, borde förbjudas. Det var barbariskt och kunde inte kallas för annat än misshandel eftersom målet med matchen är att slå sin motståndare medvetslös. Det tycker jag fortfarande, men om det finns människor som frivilligt ställer sig i en ring för att få stryk så må de göra det. För även om man är den som står när matchen är slut har man fått några skråmor och blåmärken.

Jag tycker inte att boxare är heroiska, trots att jag gillade Rockyfilmerna med Sylvester Stallone. Skulle boxarna slåss för en bättre värld eller för att rädda sin familj eller någon annans familj skulle jag se dem som hjältar. Nu bankar de skiten ur en annan människa för att vinna pengar.

Det som fascinerar mig mer är de som vill se på boxning. Blodtörsten hos mänskligheten lever, men hellre sitter vi och hejar på en vinnare, och jublar när hen får in träffarna som får blodet att spruta från förloraren, än att själv ta smällarna.

Romarna hade stor fest när det var gladiatorspel. I ishockey-VM visar man topptio på bästa tacklingarna. Och då är det inte de regelrätta tacklingarna som folk vill se.

Jag tycker också att det är dubbelmoral att rösta om att tillåta proffsboxning i stadens utrymmen, när man redan tillåter servering av alkohol i stadens utrymmen. Alkohol är också skadligt för hälsan och hjärnan. Men det ämnet har länge varit en helig ko för våra folkvalda politiker.

Rätten till att dricka ”ett glas vin till maten” står över mycket annat. Alkohol är ”kultur” och ”fint”, medan boxning är ”barbari”. Och barbarer vill vi inte vara, bara lite småfulla. Nu kan man som bonus få övervakad misshandel på hög nivå till alkoholen och maten. Extra allt, liksom. Blodigt kött både på tallriken och i ringen.

För oss som sett Hungerspelfilmerna är en boxningsgala ingenting. Det är bara början på hur det kommer att bli. I framtiden blir vi så avtrubbade att en match inte är underhållande om förloraren inte dör. Vinnare kan man bara bli när alla motståndare är döda.

Så låt dem boxas som vill göra det. De skadar ju bara varandra.