DELA

Läs böcker, bli smartare

Just nu läser jag en novellsamling av Joyce Carol Oates. Ibland är hon för bra, så bra att smärtan i texten blir läsarens och man nästan mår illa av hur bra man förstår en annan (fiktiv) människa.
Då varvar jag ner med en deckare eller lite science fiction.
Jag har aldrig förstått varför läsandet ska delas upp efter finhetsgrad, när det helt uppenbart handlar om funktion. Det var väl därför jag aldrig blev litteraturvetare heller, för att jag absolut inte kunde förstå vad Dostojevski skulle vara bra för om man var sugen på Asimov.

Å andra sidan förstår jag ju inte heller dem som fnyser åt det svåra. Har man fått en hjärna som är liksom en muskel, att den växer om den tränas, så är man ju dum om man låter den bli fet och lallig och ohälsosam genom att bara mata den med berlinermunkar och läsk och aldrig tvinga den ur sängen.
Som reformerad soffpotatis vet jag precis hur svårt det är att ta sig ur soffan och träna kroppen, och jag minns mycket väl den svindlande upptäckten att kroppen faktiskt tycker om ansträngning, bara den vänjer sig.
Så funkar skallen också. Svåra ord blir lätta. Komplicerade tankar blir begripliga, blott man övar.

När Joyce Carol Oates får Nobelpriset i litteratur (och om hon inte får det finns det ingen rättvisa i världen), ska jag utbrista det där ?Äntligen?, och förklara att äntligen fick någon det som jag faktiskt läst OCH älskat.
Med henne har jag upplevt hur det är att vara neurotisk och skör och samtidigt vacker eftertraktad och föraktad ? som Marilyn Monroe. Jag har fått leva i en familj där en älskad dotter blivit våldtagen. Jag har känt vad rasismen gör med rasisten.

Var ska jag sluta? Om ni bara ska läsa en bok i år, börja inte med Joyce Carol Oates. Men hon är absolut värd att jobba sig fram till.
I julklapp åt alla makthavare i vårt samhälle önskar jag en stor, fet, allt uppslukande roman om människor på en annan kontinent. Helst ska den vara minst 700 sidor lång och få läsaren att gråta.
När de läst den fattar de bättre beslut, för de förstår mer och kan tänka mycket bättre.
Och det ska inte vara facklitteratur eller biografier heller, utan rent och skärt påhitt.
Det är den bästa sorten. (Allt från klimatförändringar till internet hade författare hittat på långt, långt före tekniken hann ikapp, om bara rätt människor haft vett att läsa).