DELA

Lågsäsong i Turkiet

I höstas kom en reklamlapp i postlådan: För sammanlagt 99 euro skulle jag få en flygresa, först till Cypern och sedan vidare till en busstur i Atlasbergen och en strandsemester i Turkiet, 15 dagar på 4-5 stjärniga hotell (lokal klassificering) inklusive frukost, engelskspråkig guide och alla flygskatter.

99 euro? Jag nappade på erbjudandet med en känsla i magen av att något inte stämmer.

Magen hade fel. Resehandlingarna kom i tid, flygplanen och bussarna var moderna och fina, guiden och chaufförerna alldeles utmärkta.

Några av de sammanlagt sex hotell jag och mitt sällskap bodde på var pärlor andra smaklösa bling-bling kolosser. Alla höll hög standard.

Lågsäsong i Turkiet innebär att i snitt 500 anställda på varje mastodonthotell (och de hotellen är riktigt många), cirka 150 officiella guider och en massa busschaufförer riskerar att stå utan arbete i månader. För att turismen inte skall blöda alltför mycket har man infört skattelättnader för de hotell som mellan 15 november och 15 mars erbjuder gratis boende med frukost.

Hotellen får utnyttjas av resebyråer som förbinder sig att ordna kulturresor där guiderna får glänsa med sina kunskaper. För att bli officiell guide krävs det att man utöver yrkesutbildningen har examen i historia eller arkeologi.

Turkiets matthandlare, guld- och läderindustri betalar i sin tur för bussar och chaufförer under förutsättning att turisterna vid något skede av resan slussas till deras butiker. Ett genialiskt lågsäsongskoncept.

Ett stort tyskt reseföretag, med dotterbolag och agenter i flera europeiska länder, var inte sena att utnyttja det turkiska systemet då det infördes för några år sedan. De skyfflar i dag horder av turister till Turkiet under vintermånaderna. Det var dem vi reste med.

– Du har betalat för flygresan och dessutom en liten procent till administrationen, förklarade vår guide Alp då jag undrade över det billiga priset.

Han själv och hans kolleger lever under lågsäsongen huvudsakligen på dricks och på procent som de får genom att sälja tilläggspaket för luncher, middagar, extra utflykter och all inclusive på strandhotellet. Alla de paketen är frivilliga.

99 euro är alltså absolut ingen bluff, tvärtom. Men – för det finns ett men – för de pengarna får man också ett helt eget resesällskap.

I vårt fall bestod medresenärerna av en hel drös som såg sin chans att få 15 dagars billig och skränig 24-timmars fylla.