DELA

Läge för en lång alpackapromenad

Allt som är nytt är bra, säger Inga Heller.

– Njä, säger gobbin. Man måste tänka på ekonomin och se det hela på lång sikt och …

– Allt nytt är bra, säger Inga Heller igen, och tuggar i sig en dammsugare à la 1978 inköpt på café i Mariehamn 2016, på höstkanten.

Höghastighetståg till Sverige är bra, skördemarknader är bra, stughotell är bra, simhallar är bra, fotosafarin är bra, guidade turer enligt olika teman, typ takvandringar eller kärleksstigar, är bra, husbilar är bra, städer avstängda från biltrafik är jättebra.

– Njä, säger gobbin tveksamt.

Från sommarens kringcyklade har Inga Heller nu följande tips tagna ur diverse turistbroschyrer – och från verkligheten – direkt färdiga att ta efter:

Alpackapromaneder – marknadsförs i Östersundstrakten. Alltså, man får låna en alpacka, en lamadjur med mjuk päls och så går man på en promenad tillsammans. Betalar en slant gör man förstås och köper en mössa eller så, stickad i alpackagarn.

Badplats med ramp för rörelsehindrade, rullstolsburna eller bara rullator-i-hållare. Sågs senast i Gävle, finns också i Kalmar. Det är en betongramp som för personen direkt ner i badet. Hur svårt kan det bli?

Bilbingo, hördes det om i Bräcke. Visst. Man sitter kvar i sitt åk och spelar bingo samtidigt. Kul? Kanske. Nytt. Jo!

Blombroar ser man överallt, det hänger och klänger blomrankor i alla städer. Tjusigt.

Ett virkat handtag till en handarbetsaffär, alltså hela dörrplattan man skjuter på var täckt av en mormorsruta, en krycka var full av virkade remsor och en hel cykel var invirkad i glada färger.

Soppbuffé, hittades senast på skärgårdskaféet (!) Bönan. Just det.

Långa rader av grytor med olika soppor fanns att tillgå. Enkelt för köket. Gott för gästen.

En kopparpanna med locket på sned med ett värmeljus i var snygg dekoration.

En grönsakssallad i en ring på tallriken, i stället för en hög. Ser ut som en midsommarkrans. Mums!

– Ibland får man känslan av att ingenting nytt händer här hos oss. Kanske är man bara hemmablind, säger Inga Heller, och tar en ny tugga av dammsugaren à la 1978.