DELA

Kvällen då Olof Erland inte misshandlades

Sällan har ett nyhetstips engagerat redaktionen som det om att lagtingsledamoten Olof Erland (Lib) skulle ha blivit misshandlad på Arken i fredags.
Låt mig med en gång säga att tipset inte stämde.
Men ryktet hade gått snabbt bland Arkens gäster. Och åtminstone en person som kontaktade Nyan häromdagen undrade hur vi hade missat att Erland fick stryk av en lantbruksavbytare efter landskapsregeringens julfest på Baltichallen.

Bortsett från skvallervärdet vore det en mycket viktig och allvarlig nyhet om en folkvald politiker misshandlats för sina åsikter.
Jag försökte få tag på Erland på måndagen, men fick inget svar. När han inte svarade på tisdagen heller ringde jag till en partikollega som bekräftade att hon hört ryktet, att det inte stämde, och att lantrådet Viveka Eriksson (som är gift med Olof Erland) hade skrattat gott när hon hörde det.
Jag hörde misstron i mina medarbetares röster när jag vidarebefordrade den informationen. För det här var det enda som redaktionen tycktes bry sig om den dagen och det fanns flera relevanta frågor som krävde svar:
Var det verkligen på landskapets fest på fredagen som han skulle ha fått stryk? Tänk om det var på någon annan tillställning, någon annan kväll? Frågan måste ställas så exakt som möjligt. Annars tar en erfaren politiker chansen att bara svara på en del av frågan, så att han i praktiken undviker att säga sanningen.
Den raka frågan som borde ställas till Olof Erland var alltså:
– Har du blivit slagen, piskad, nerbrottad, örfilad, sparkad eller attackerad på något annat sätt på Arkipelag i fredags eller någon annanstans någon annan gång och i så fall av av vem och varför?
Jag formulerade inte frågan exakt så. Först fick jag tag på lantrådet som bekräftade att maken hade varit hemma i Bartsgårda hela fredagskvällen. Sen ringde han själv och bekräftade det som frun sagt.
Nej, han var inte på Arkipelag i fredags. Nej, han har inte varit inblandad i något slagsmål på sistone, inte alls i sitt vuxna liv, faktiskt.
Jag skrev det. Det är bättre än att ett rykte som inte stämmer får spridas tills alla faktiskt har hört det.

Så vad hände på Arkipelag i fredags? Här är min teori:
En nattklubbsgäst som tycker att det är fel att landskapet sparar på avbytarservicen, och som är dyngrak den här kvällen, får syn på en man i vimlet som ser ut som Olof Erland.
Gästen som tror sig se Erland tror också att nedskärningarna är Erlands fel. Han (jag antar att det är en han) bestämmer sig för att tala Erland tillrätta.
Men mannen som han tror att han skäller ut är inte Olof Erland utan en för oss okänd man som kanske inte är politiker, liberal, ålänning, eller ens svenskspråkig. Allt den mannen ser är en berusad person som säger obegripliga saker med ett aggressivt tonfall.
När mannen som inte är Olof Erland försöker dra sig undan blir avbytarsupportern riktigt förbannad och slår till.
Sedan går han tillbaka till sina kompisar och säger att han minsann har lärt en politiker en läxa. Och mannen som inte är Olof Erland förstår fortfarande ingenting.
Var det så det gick till, ni som verkligen vet? Eller var alla så i gasen i fredags att ingen minns vad som hände?