DELA

Kreativ matematik om tidningssiffror

Ok. Nu tänker jag vara både småaktig och skadeglad. Och lite förundrad.
När Nya Ålands bokslut presenterades berättade vi också om vår upplaga, som för första gången på sju år visar ett minus. 290 exemplar närmare bestämt. Det är inte roligt, även om det finns förklaringar, men vi tyckte att det ärliga och raka är att berätta som det är och sedan gå vidare.
Tidningen Åland har inte presenterat sina upplagesiffror, varken när man skrev om bokslutet eller vid bolagsstämman. Inte förrän på måndag, när vi ringde på söndag eftermiddag och frågade.
Till Nya Åland sade vd Dan-Johan Dahlblom att man var ”nästan glada” över tappet, som enligt honom skett på prenumerationer utanför Åland. Det blev ju så dyrt med porto och grejer. Dessutom kände han inte till siffrorna, påstod han i söndags.

I sin egen tidning skriver de att gapet till Nyan växer och att upplagetappet ”förbättrar våra möjligheter att nå ut med våra kunders budskap.”
Jahapp.
I rubriken på första sidan och i tidningen fokuserar man på att gapet växer till Nyan, eftersom vårt tapp är något större.
Det man inte berättar, av någon anledning, är att tidningen Åland på två år tappat över 700 prenumeranter. Under samma period har Nyan tappat drygt 200. Inte heller berättar man att Gamlan under den senaste tioårsperioden kontinuerligt tappat mark.

Det är
väl fint och bra med kreativt skrivande, men i en nyhetstext är det fel. Det är för mig obegripligt hur en tidnings-vd kan vara glad över att ha tappat prenumeranter, och väldigt nöjd med dessa siffror.
Vi är inte alls nöjda. Vi tycker att det är förskräckligt att vi blivit av med så många prenumeranter, även om vi förstår att en lördagstidning är ett hårt säljargument. Vi trodde ju verkligen att den strukturella nackdelen skulle slå mycket hårdare mot oss än den gjort.

Jag tycker så här: Det spelar ingen roll hur man försöker vrida till det. 2009 var inget bra år för upplagesiffrorna för de åländska tidningarna. Det är allvarligare för Gamlan än för Nyan, eftersom man visar en obruten nedåtgående trend, trots att man nu har en tidning mer i veckan än Nyan.
En sak är i varje fall positiv. Som icke-prenumerant på tidningen Åland (jag läser den på jobbet) behöver jag inte oroa mig för att vara en av de prenumeranter som vd är glad att bli av med. Eller en av dem vars uppsagda prenumeration gör att räckvidden ökar.