DELA

Kraftfull inledning på veckan

”Det hade du vetat om du inte var så bottenlöst inkompetent.”
Den salvan mötte mig på tisdag morgon. En kommentar från en (anonym) läsare som bemödat sig att kvällen före läsa ledare strax efter att den lades ut på nätet vid tio-tiden. Jag kände mig märkligt upprymd av den. Om något jag skriver är så spännande och väcker sådana starka känslor ska väl jag som simpel murvel bara vara glad.
Det var elakt, javisst, och på en dålig dag blir jag ledsen, men om jag hunnit hissa upp mitt teflonpansar är det mest bara roande med alla modiga sanningssägare som under täckmantel tror sig vara de enda som vågar, och som dessutom kan allt om precis allt, men sällan stava korrekt.

På måndag morgon kom ett tjockt kuvert, adresserat till ”Nina Fellman, Nya Åland”. Det innehöll ett kort brev och fyra saftiga porrtidningar. Inte mycket text i dem, men desto mer kvinnobröst och dito kön.
I brevet uppmanas jag begrunda att kvinnor har en stor del i den negativa kvinnosynen och den sexuella objektifieringen av kvinnor. Slutklämmen lyder: ”Knappast är nu dessa fläkande kvinnor dittvingade.”

Anonymt? Självklart.
Eftersom tidningarna var både blanka och tjocka antar jag att det innebar en viss ekonomisk uppoffring för skribenten att ge bort hela fyra av dessa produkter, två på finska, två på engelska.
Var ska jag börja? I känslan av nedsmutsning, vilket jag förmodar var en av avsikterna.
I förundran över att det fortfarande, 2013, kan finnas någon som inte förstår att porrindustrin handlar om pengar, makt och efterfrågan, och att den bygger på underordning och exploatering.

I flera tusen år av kvinnoförtryck, där kvinnor fram till för drygt 100 år sedan inte var betrodda att äga saker utan begränsningar, agera utan förmyndare eller rösta.
I det faktum att kvinnor på Åland fortfarande, enligt senaste statistik, har 83 % av männens lön.
I att kvinnor fortfarande bedöms som kroppar i betydligt högre grad än män, så att en kvinna som inte är attraktiv och strävar till att behaga betraktas som skrämmande och främmande.

Bästa anonyma avsändare. På morgonmötet skrattade vi åt tilltaget. Tidningarna tog en av fotograferna hand om för att fixa några genre-bilder till kategorin ”porr” i vårt digitala arkiv. Sen kastade vi bort dem.
Det var en dålig investering. Vill du övertyga mig om något, kom upp till redaktionen i stället, och prata.

Nina Fellman