DELA
Foto:

Totalt krig och kattmatsjakt

Frågan kom när vi satt i tv-soffan och såg en rapport om misstänkta ryska trupprörelser i Ukraina och hur väst skulle reagera:
– Tror du att det blir krig?
– Nej, svarade jag.
Det var bara ett ryggmärgssvar, en önskan.
Vad makthavare säger och tänker kan vara två väldigt skilda saker. När Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain träffade Adolf Hitler 1938 återvände han med ett dokument som skulle garantera ”fred för vår tid”.

Demilitarisering. Vilken utmärkt idé. Jag trodde att det var därför ålänningar slapp göra värnplikt men tydligen berodde det på att det inte fanns någon militärutbildning på svenska i Finland. Hursomhelst var jag säker på att någon annan skulle skydda oss om och när det blev krig.

Det var sjuttiotal och kalla kriget rasade någon annanstans. Finland och Sovjetunionen hade ingått ett vänskaps- och biståndsavtal efter andra världskriget. Vi var inte en del av östblocket men det kändes så ibland. Finland blev en buffertzon mellan öst och väst där statsöverhuvud och spioner kunde mötas.

Att vi var grannar med en kärnvapenmakt bekymrade mig inte det minsta då.

Världen har förändrats men jag lever fortfarande i en trygg bubblan.

Frankrikes president varnar för att konflikten i Ukraina kan leda till totalt krig och att väst kan bli indraget i det. Vi borde ligga sömnlösa och tänka på vilka konsekvenser krisen kan få för oss. Våra mjölkbönder känner redan av den.

Men jag är bara människa och min vardag fylls av mikroproblem som att jag åker från butik till butik och förgäves letar efter kattens favoritmat, eller så stör jag mig på att textningen på Yles tv-kanaler inte fungerar.

Kvällstidningens löpsedel handlar inte om Putins nästa drag utan om svenska folkets raseri efter lördagens melodifestival.

Hur likgiltig jag än är inför det evenemanget kan jag inte förneka att jag föredrar den sortens kraftmätningar mellan olika nationer.

Putin är också bara en människa. Kanske hade han taggat ner litet om Rysslands medaljskörd i OS i Sotji varit större. Möjligen hade det räckt om Finlands hockeyherrar låtit Ryssland vinna kvartsfinalen.