DELA

Konsten att fylla en hylla

Slutet av november:
Jag drar ett djupt andetag och börjar tömma bokhyllorna. Det är så trångt att alla system för länge sedan havererat. Böcker ligger på snedden, ovanpå och bakom. De ligger aldrig där jag vill ha dem.
Att tömma bokhyllorna tar hela förmiddagen. Jag lägger dem i högar längs vardagsrummets långsida. De tar upp nästan en fjärdedel av golvytan. Tur att vi snart får en ny hylla.

Senare samma dag:

Vi beger oss till brädgården. Material till en ny hylla ska införskaffas. Vi har tröttnat på Ikeas Billy-system och vill ha mer av lagerhylla. Metallkonsoler och plankor. Borde höra till standardsortimentet på alla brädgårdar.

Några minuter senare:

Brädor i den bredd vi önskar finns inte på hela Åland. Det tar mins tio dagar att beställa.

Resten av november:

Böckerna på golvet får inte vidröras. Högarna är så skrangliga att de ramlar då man passerar. Jag sitter i vardagsrumssoffan och ser på högarna. Jag vill göra mig av med minst hälften.

Femton dagar efter beställningen:

Vi ringer brädgården. Månne våra hyllor kommit? Hoppsan, beställningen har inte skickats iväg. Men om tio dagar borde hyllplanen komma. Nästan säkert.

Mitten av december:

Vi dammsugar halvdant mellan bokhögarna på golvet. Våra gäster ser förbryllat på högarna och på konsolsystemet som till hälften hänger på väggarna. Om några dagar ska vi för första gången fira jul i vårt eget hem. Möjligen kan granen placeras mellan bokstaplarna.

Förra veckan:

Hyllplanen har anlänt. Maken måttar och svär. Det tar tre kvällar och alldeles för mycket sågspån i hallen innan hyllplanen ligger där de ska. Det blev snyggt, särskilt kring lampknapparna.

I måndags:

Jag försöker föreställa mig samma mängd böcker som nu ligger på golvet stå staplade i hyllan. Hur mycket ryms? Det är omöjligt att få en klar bild av vad som är möjligt.
Jag går och lägger mig.

I tisdags:

Barnets julfest. Kan omöjligt stapla böcker då.

I onsdags:

Jag har en vän som sorterar böcker i alfabetisk ordning. Han får problem varje gång en han köper en ny bok eftersom alla böcker måste flyttas för att ge plats. En annan vän, inte särskilt god, sorterar enligt ryggarnas färger.
Jag sorterar enligt genre. Utländsk litteratur, utländska deckare, pocket, deckare i pocket, finländsk litteratur, nordisk litteratur, nordiska deckare, diktböcker, faktaböcker (barn, litteratur, kvinnovetenskap, musik, film, filosofi, konst, språk, trädgård, övrigt), barn- och ungdomsböcker och skämsböcker. Skämsböckerna är till exempel Liza Marklund. De ska placeras längst in mot väggen där bara jag ser dem.
Jag börjar sorterar enligt genre. Högarna blir mer och mer utspridda.
Jag hittar mina dagböcker. Börjar läsa. Å kära nån. Gör inget mer den kvällen

Dagens status:
Vardagsrumsgolvet är en snitslad bana. På tisdag är det jul. Jag förstår att ni är spända på hur det ska gå. Det är jag också.

Karin Erlandsson