DELA

Kommunerna som helst inte ska slås ihop

Man måste få skratta ibland.
Helst ser jag att mina redaktionskollegor gör det när jag säger något roligt. Men jag godkänner också att de skrattar när jag blir inlåst på toaletten. Det blev jag för några dagar sen på grund av ett trasigt lås.
Vad skulle MacGyver göra, var min första tanke.
MacGyver var en actionhjälte som tog sig ur allehanda knipor. Men inte med våld utan med smarta lågteknologiska lösningar som att bygga en primitiv telefon av wc-pappersrullar och en trådstump.
Jag hade ingen trådstump. Däremot hade jag vid det laget hela redaktionen på andra sidan dörren och det gick hur bra som helst att kommunicera med den ändå.
Tom Cruise skulle ha klättrat ut genom fönstret på andra våningen och smidigt som en katt hoppat till taket till höger. Inget för mig. Ett misslyckande hade gjort väldigt ont fast snöhögen nedanför möjligen hade dämpat fallet
Men ingen större skada skedde. Med gemensamma krafter från varsitt håll fick vi upp dörren. Och ingen facebookade om det eller filmade och lade ut det på youtube.

Skratt
blev det också när jag kom på att vi måste skriva om vad de åländska kommunernas nya namn efter kommunsammanslagningsreformen som kommer förr eller senare.
Ett exempel:
Om Lumparland och Lemland blir en kommun, vad ska den då heta? Man kan ta den första delen av namnet från den ena kommunen och slutet från den andra. I det här fallet skulle sammanslagna Lumparland och Lemland kunna heta Lumparland. Eller Lemland. Hur kul är det för invånarna i kommunen som försvinner?
Men om man är kreativ och förenar de första delarna av båda kommuner får man något unikt – Lumparlem. Om inte det namnet blir en snackis och därmed bra för turismen så vet jag inte vad.
Några andra tänkbara kommunsammanslagningar:
Vårdö och Geta = Vårta.
Saltvik och Kökar = Saltkar.
Finström och Hammarland = Finland.
Kökar och Sottunga = Köttunga.

Så enkelt
är det. Testa själv, här är ett par slumpmässigt valda kommunkombinationer att fundera på..
Finström och Sottunga =
Kumlinge och Kökar =
Det är bara din fantasi som sätter gränserna!
Patrik Dahlblom