DELA

Kokboksrelaterad katastrof – nästan

På min egen hårda väg har jag stiftat bekantskap med en rad nya åkommor och en helt ny grupp av skador man kan drabbas av. Låt oss kalla dem kokboksrelaterade.

Det är så här. Varje år får jag i julklapp en kokbok av min man. Den kokboken används som utgångspunkt för nyårskalaset. Ibland, om gästerna är många, blir det knytkalas, ibland gör jag allt själv. Det har varit libanesiska meze, italienska pastasåser, gourmetburgare, afrikansk mat, indisk mat och en minnesvärd gång skaldjurstorn och oxfilé.

I år hette kokboken Tex mex från grunden, av Jonas Cramby. En fin liten sak, vackra bilder, smarriga recept. Efter idogt bläddrande och läsande och räknande av hur många som får plats runt bordet landade vi på närmare 30 stora och små personer. Knytkalas alltså.
Jag gjorde röror och såser och grytor i dagarna två, och det var roligt hela tiden.

Den plågsamma biten började på nyårsafton. Då stod jag i ett par timmar och hackade och skar olika slags chili till olika slags kompotter. Därtill vitlök, gul lök, röd lök och silverlök.
Chili är ju starkt.
Framåt eftermiddagen såg fingrarna på min högra hand ut som prinskorvar (jag är alltså vänsterhänt, och håller i det jag skär med den högra). Det sved och det brände som om jag hällt kokande vatten på handen.
Olika försök gjordes att lindra smärtan. Bäst funkade det med vanligt simpelt kallt vatten, men bara för stunden. Krämer, salvor och naturell yoghurt hade ingen effekt alls, men jag tyckte nog att två glas cava var till hjälp.

Följande dag hade svid-och-brännet ersatts av en ömhet och stelhet, och en kvardröjande svullnad.
Sen kom krampen. Högra axeln och skuldran plågas nu av en molande värk, precis i de där oåtkomliga musklerna som ansträngs när man pressar ner små hala chili-delar mot ett skärbräde.
Fingrarna har återtagit normal form, men mot axelvärken hjälper inte ens bastu. Har av andra orsaker inte haft smak att testa mera cava som smärtlindring.

Vad kan vi lära av detta? Jo, att tex mex från grunden är tusen gången godare än det där som det blir när man häller en påse pulver på ett halvt kilo köttfärs. Att carnitas med pico de gallo och en taco shop guacamole är ännu godare dagen efter.
Och att det inte vore helt dumt med en lite varning om att gummihandskar är en god idé ifall man ska handskas med mycket chili.
Nu vet ni.

Nina Fellman