DELA

Kokbok med extra allt

Varje år får jag en ny kokbok av tomten, och den ska användas till den stora nyårsmiddagen.
I år blev det tre kokböcker. En Jamie´s America. En vietnamesisk. En svensk med gourmetanspråk (mesost, björnstek, hjortron).
Vad göra?

Efter grundlig genombläddring var det inte svårt alls. Det amerikanska kökets motto är nämligen detsamma som Karl Marx; ”Intet mänskligt är mig främmande”. Den mat finns alltså inte som inte i någon form invandrat till USA och funnit sig tillrätta både i ursprunglig och förädlad form.
När sedan en lekfull kock som Jamie Oliver tar till sig den enorma bredden så blir det en massa mat med olika utgångspunkter, men med samma lekfulla inställning till att testa.

Nyårsmiddagen inleddes således med vietnamesiska vårrullar i jordnötsdipp. Till den inledande champagnen serverades små snittar med smetana och forellrom.
Därpå blev det en Oliver-variant på Waldorf-sallad, en vilda västern-sallad med broccoli och bacon samt en räksallad med chili, lime och tomat från var det nu var i USA..
Huvudrätten var inspirerad av det mexikanska köket, det holländska köket och det indianska köket. Det betyder en chili con carne med fem timmars tillagningstid, våldsamma mängder olika sorters chili samt en halv liter kaffe i grytan.
Och efterrätten, det var en pecannötstårta från den djupa södern.

Spretigt, javisst. Svårt att välja dryck, absolut. Och roligt och mycket och något för alla utom för den stackare som var allergisk för chili och fick äta en anemisk kycklingfilé i stället.
När gästerna började äta av chili-grytan för andra gången vid halvtvå-tiden på natten, då visste jag att den var bra. Följande dag, när bara familjen var kvar och det var dags för rester, smakade det faktiskt ännu bättre. Förmodligen är det en gryta som man med fördel kunde koka ytterligare fem timmar utan att något blev sämre av det.

Om nu någon skulle ha lite björnstek liggande i frysen så har jag ett recept jag kunde tänka mig att testa. Eller förresten, jag vill nog inte det. Av någon orsak känns det helt fel med jakt och förtäring av stora rovdjur som det finns så få av kvar, och som man dessutom har ihjäl först och främst för att jägarna tycker att det är roligt.
Gott nytt matår till alla.

Nina Fellman