DELA

Ko-lossalt ko-miskt

Ibland blir det rent ko-miskt.
Tänker förstås på Centerns valannons nyligen med bilden av två djur av rasen ko som höll på och skapade 2.000 arbetsplatser. Logiken bakom det begrep åtminstone inte jag, men jag är ju föralldel inte så ko-lossalt klipsk.
Vi fåkunniga antog ju automatiskt att det var en tjur som besteg en ko, och att arbetsplatserna skulle uppstå lite i taget när kalvarna ploppade fram vartefter.
Men så upplystes vi om att bilden i själva verket föreställde en kviga som besteg en ko eller om det var tvärtom. Och då blev det riktigt intressant, även om det där med arbetsplatserna fortfarande var lika obegripligt. Dessutom förklarade Centern i en insändare att man medvetet hade valt den aktuella bilden framom en bild på en tjur och en ko eftersom det hade kunnat uppfattas som stötande.

Aha.
Centern slår ett slag för samkönade förhållanden. Det kanske är det verkligt nya och fräscha i valrörelsen.
Men har budskapet verkligen nått fram till alla partimedlemmar? Vi tvivlar, för vi minns att Henry Lindström (C) var den enda av de åtta åländska kandidaterna i vårens riksdagsval som satte tummen ner på frågan ”Ska homosexuella par som ingått partnerskap ha samma rättigheter som heterosexuella gifta?”
Det är alltså enligt Centern mindre stötande om en vuxen ko och en ung kviga leker med varann än att en stor stark tjur tillåts göra det han ska på bild. Här har vi möjligen ytterligare en förskjutning av gränser: En anstrykning av pedofili mitt i allt.
Fast här tror jag att Centern väljer att backa. Så skulle det ju faktiskt inte uppfattas. Det begriper till och med jag.
Ja kära nån, så tokigt det kan bli när nån har tänkt till och gör ett försök att lätta upp en grå och monoton valrörelse.

En
människa som bokstavligen har fått krypa till korset på sistone är en finländsk väckelsepredikant som tvingats erkänna att han begått äktenskapsbrott med en man. Hans namn har publicerats i nästan varenda rikstidning och han har fått sparken av sin frikyrkoförsamling som ingår i något som heter Nokiamissionen.
Samtidigt är det otroligt uppfriskande att samkönade förhållanden – det mest förbjudna – förekommer också i de kretsarna. Djupt sorgligt är det att de som lever ut sitt verkliga jag betraktas som syndare som måste göra bot och bättring och be sin församling om förlåtelse.
Det slipper i alla fall Centerns glada kviga och ko. Här andas ingen något om synd och förtappelse, här får de på skoj öva sig inför vuxenlivet och det är tummen upp hela vägen.
Och ja, vi skulle nog också ha tålt tjurens aktiviteter. Så himla känsliga är vi ju inte.