DELA

Knorrande kockar

Mariehamn i oktober 2012.
”Ja hej, jag vill boka bord för femton personer på lördag”.
”Då måste ni beställa maten i förväg.”
”Varför det?”
”Om det kommer ett så stort sällskap och alla beställer olika så börjar kockarna knorra. Ni får välja på en förrätt och två huvudrätter”.
”Va? Om vi måste förhandsbeställa så vill vi självklart välja från hela menyn”.
”Ok, ni får två förrätter och tre huvudrätter att välja på. Och listan ska vara inne på onsdagen”.
Det här är ett samtal som utspelades på riktigt i en av stadens stjärnkrogar nyligen. Jag säger inte vilken, för det visade sig att också andra stjärnkrogar tillämpar samma system.
Kockarna har det stressigt och rörigt, det förstår jag så väl, och det är bra med system som ger en möjlighet till kontroll och som får jobbet att löpa med så lite friktion som möjligt.

Men
jag är inte säker på att jag som gäst vill känna att det är mitt ansvar att hålla kockarna på gott humör. Det är ju inte riktigt det man förväntar sig när man går på stjärnkrog.
Om jag i all ödmjukhet, och förhoppningsvis utan att kockarna slänger slevar omkring sig eller häller ut såsen på golvet eller vad de nu gör när de knorrar, får komma med ett litet psykologiskt tips till den person som tar emot bokningar så är det följande:
Håll kockarnas känslor utanför. De har betalt för att göra sitt jobb. Om de surar så är det en angelägenhet för arbetsledningen, inte för betalande gäster.
Ta inte till i onödan. Att lämna in matbeställningen tre dagar i förväg kan väl inte vara helt nödvändigt.
Man tänker inte på att en av gästerna i sällskapet förutsätts ta på sig ett jobb som restaurangpersonalen i normala fall förväntas göra. Någon ska ta emot listan med matalternativ. Någon ska skicka ut den till alla andra i sällskapet. Någon ska ta emot allas val och skicka listan tillbaka till krogen. Inom given tidsram.

Nu
tycker nog många att jag är onödigt bitsk och gnällig. Må så vara.
Därför ska jag ge er två exempel på god och trevlig service under den senaste veckan, sånt som gör att man både blir glad och mer än gärna återvänder som kund.
1. Mattssons i Godby. Expediten på husgerådsavdelningen bytte glatt och villigt ut ett skadat vinglas trots att kvittot saknades. Hon trodde på mig utan att jag behövde förklara och övertyga och känna mig som en skurk trots att jag inte gjort något fel.
2. Vår luftvärmepumpsleverantör Jens som skickade ett trevligt brev med erbjudande om gratis garantiservice som vi aldrig skulle ha kommit ihåg själva.
Heder och tack, säger jag.

Annika Orre