DELA

Kattvideofestival nästa

Det finns en orsak till att folk är tokiga i gulliga kattfilmer i dessa dagar. Det är folk som är som jag. Som inte riktigt orkar.

Jag får allt oftare känslan att jag vill hoppa av. Ställa mig utanför. Bara dra. De stunderna räcker det med att bara öppna en tidning eller en nyhetssajt. Jag behöver inte ens läsa, bara skumma rubriker och se bilder för att förstå att jag inte vill ta emot mera. Det räcker.

Jag vet att världen inte har blivit ondare relativt sett. Jag vet att den faktiskt bättre än någonsin på väldigt många vis för fler än någonsin i mänsklighetens historia.

Jag vet att vi upplever att det blir värre för att vi numera vet allt som händer och speciellt allt det negativa som händer. Jag vet att det är så men jisses, ska det faktiskt vara en tröst?

Problemet med att ställa sig utanför är att vart ska man ta vägen då? Kanske kan man leva utan att läsa nyheter, utan att vara uppkopplad överhuvudtaget, utan att träffa folk som pratar om saker som händer men ska det vara ett liv det? En öde ö? Ha, jag som inte ens klarar av att vistas på en normal sommarstuga.

Mina perioder av misströst är till all lycka ännu betydligt färre och kortare än perioderna då jag på riktigt tror på att mänskligheten är god och nog kommer att reda upp det hela. Jag känner nästan enbart folk som vill väl och som gör sitt bästa varje dag. Jag känner en massa folk som gör stora insatser för att ändra på det är som är fel.

Ja, min strategi är att vara idealist och optimist. Någon måste man ju ha och alternativet att bara stilla glida in i glömskans dimmor har jag inte övervägt än.

Och så ser jag alltså på gulliga kattvideor på youtube. Och det ska jag säga er att det är jag minsann inte ensam om. Numera samlas folk för att se på kattvideor tillsammans med en massa andra på festivaler. Detta är alldeles sant. Kattvideofestivaler runt om i världen lockar tusentals människor.

Störst, mig veterligen, är fenomenet i USA där det hela startade sommaren 2012 som ett smalt konstprojekt vid museet Walker i Minneapolis, Minnesota. Konstnären Scott Stulen ville helt enkelt göra ett projekt där människor skulle göra saker tillsammans som de annars gör ensamma vid sina datorer. Som att se på filmer med söta katter. Han trodde det skulle komma ett par dussin personer till visningen. Det kom 10 000.

Scott hade ingen aning om vilken sten han satte i rullning. Nu ordnas kattvideofestivaler överallt, närmast i Stockholm. Tillsammans ser folk på amatörfilmer av katter som alla är kända från youtube och gör roliga saker; hoppar, duschar under vattenkranar, är bästa vänner med tamråttor och rädda för små möss.

Sunt? Tja, med tanke på allt vansinne som händer runt om i världen är frågan om det inte är något av det sundaste man kan ägna sig åt.