DELA

Katten också!

Inga Heller valde gobbin en gång på grund av hans orysliga intelligens. Mensa? Släng dig i väggen! Här snackar vi om trippel-Mensa? Om han testat sig? Det är ju totalt onödigt.
Intelligens är så bra, tycker hon. Det läste hon i en bok i tonåren. Unga kvinnor skulle utbilda sig – eller åtminstone ta studenten – mest för hon skulle kunna samtala med sin man på rätt nivå när han kom hem från sitt tröttande arbete. Om han inte fick en samtalspartner som kunde bjuda på intelligenta svar, då kunde det mycket väl hända att han sökte sig utanför äktenskapet för att tillfredsställa behovet av intellektuellt utbyte. Det fick man räkna med.

Han var intellektuell också. Gobbin då. Hade läst hela ”På spaning efter den tid som flytt” – visserligen tog det fyra år sådär. Men ändå. Han var genomklok och lagom tjock också. Sugen i blicken ska vi inte bara tala om.
Till detta kommer många års livserfarenhet. Två barns intressanta uppväxt, kunskaper förmedlade genom familj, släkt och arbetskamrater. Över 30 år på sjön. Stimulans på fritiden av alla de slag, stärkande promenader, upplevelserika semesterresor och omvärldskunskap serverade på alla tänkbara och mindre tänkbara sätt genom åren.

Nu ska gobbin samtala med henne på rätt nivå. Katten också! Han pratar katt. Och katt.
Till saken hör att hushållet numera består av en styck gobbe, en styck Inga Heller och två stycken katter, de oefterhärmliga bröderna Kasper och Jesper.
Kasper är helsvart, ett genommjukt mörkt moln, ointresserad av andra än sin slavinna. Han tror att Inga Heller har kommit till världen blott och bart för att betjäna honom. Han sover på hennes fötter, kurrar så snart han hör hennes röst, trycker sig varmt mot hennes rygg och gillar att riva ner saker från hennes nattygsbord när det är dags att vakna, typ 5.24…
Brodern Jesper gillar gobbin bäst. Sover gärna och länge på hans fötter, men är annars mest ute och upptäcker världen, det vill säga kvarterets buskage. Han är en svart-vit äventyrare som hans ägare hittat både på grannens tak, tre våningar upp, och i en grannbil, där han råkat bli inlåst ett helt veckoslut en vinter.

Samtalsämnen har utkristalliserat sig. Här en sammanställning av de djuplodande och stimulerande livserfarenheter som numera utbyts i hemmets vrå:
Släppte du in katterna?
Har de fått mat?
Såg du att de stod på ombytta platser vid matskålarna i morse? (Kasper brukar stå norröver, nämligen.)
Vad rolig Kasper ser ut när han gäspar. Se en sådan taggig rosa tunga han har!
Jesper har ljusare spinn än Kasper.
Kasper har mer böj på svanstippen.
Har Jesper också börjat tugga i sig trollsländor nu?
Titta! Nu tittar Kasper på tv.
Har du sett han Jesper han liksom en svart prick på vänster framben?
Jesper gillar ägg bäst. Han kommer så fort man vispar något.
Har du släppt ut katterna?