DELA

Katten också! April, april….

På kvällen den sista mars får Inga Heller i huvudet att hon ska skämta aprilo. Hon försöker nog, men får det inte ur skallen sin. Redan samma kväll skriver hon ett mess som ett utkast i mobilen ”HerreGud, jag anade detta! Kasper har fått ungar i natt, 6 st, svart-vita, jättesöta!!!”
Kasper är en katt, en helsvart rackare som älskar att gosa rygg i rygg med Inga Heller om morgonnätterna. Han är frasse och kastrerad. Han är dessutom sambo med en brorsa, Jesper, också kastrerad.
Kasper är stor och rund om magen av födsel och ohejdad vana. Men sannolikheten att han plötsligt skulle nedkomma med ungar är liten. Minimalt liten.

Till saken hör att familjen redan två gånger fått ”fel” kön på katter.
En gång gick det så långt att en ”Felix” fördes till veterinären för kastrering – och kom tillbaka som ”Filippa”. Denna katt var visserligen rätt feminin om nosen – men familjen var trots detta lätt chockad när den åkte hem igen med oförättat ärende och katten i baksätet. Filippa som vanligt, visserligen, med yvig svans som en flaskborste, men med en lätt identitetskris som följd av veterinärbesöket.

Morgonen den 1 april sänder nu Inga Heller iväg messen.
En halv minut efteråt ringer det. En väninna pratar fort. Mycket fort:
– Men hur är det möjligt? Är inte Kasper en hankatt? Jag trodde han var kastrerad! Är de söta? Kattungarna? När får jag komma och titta?
Inga Heller var tyvärr rätt oförberedd, trots allt, på att någon skulle gå på skämtet så hon kläcker ur sig:
– Men det begriper du väl så mycket som de slåss, Kasper och Jesper, så kan de inte vara bröder, utan gifta med varandra. Och nu har de blivit mamma och pappa. De är herr och fru Katt
Där börjar Inga Heller skratta. Och väninnan kommer på att det är 1 april.
Men nog är det ju så nu för tiden att också två honkattor eller två hankatter kan få ungar – gaykatterna är starkt på kommande ut ur garderoberna.

Storsonens reaktion var något mer elegant. Han lurade först Inga Heller att han trodde på kattungarna och nämner sedan som i förbigående att det hade varit full snöstorm i Barcelona, den värsta på 30 år.
Hemska saker! Det tror man ju inte är ett aprilskämt, inte. Det är ju knappt ens roligt. Ju.

Inga Hellers favoritaprilskämt är gammalt. Det var när Ålands radio lurade i lyssnarna att det fanns ett förslag om en speciell åländsk halvtimme, mitt mellan svensk och finländsk tid.
Pekka Tuominen förklarade saken och trasslade in sig så duktigt med flygtider till och från Sverige, att han fick det att låta som en rena rama samhällsnyttan om planet skulle landa på Arlanda vid exakt samma tidpunkt som det startat från Mariehamn. Eller ännu hellre – lite före!

Kiki Alberius-Forsman