DELA

Kan man bli rik på en åländsk hästklinik?

En av mina bästa vänner, min 12-åriga häst Volant, är sjuk.
Det började med att han ville vila ett bakben mer än vanligt. Han haltade lätt när jag red och snubblade mer än vanligt. Orolig för att han kanske fått en böld i höger bakhov kallade jag på hovslagare. Men hoven var frisk som en nötkärna.

Nästa steg blev att ringa till veterinären. Eftersom Volant behövde röntgas blev vi remitterade till Mälaren hästklinik i Sigtuna. Jag tog ledigt från jobbet, hyrde transport och bokade plats på färjan. Sedan bar det av.
På kliniken fick Volant visa upp sig för veterinärerna. Han fick springa fram och tillbaka framför ett helt team av kunniga hästmänniskor och sedan fick han lugnande medel inför röntgenundersökningen. Hoven, kotan, hasen och knät röntgades i alla olika vinklar och sedan bestämde veterinärerna sig för att Volant skulle skrivas in på kliniken för medicinering och vidare undersökningar.

Förra veckan opererades han. Efter en ultraljudsundersökning bestämde veterinärerna sig för att en titthålsoperation av knäleden behövdes för att verkligen kunna utreda varför min häst har ont.
Diagnosen blev gonit, veterinärspråk för knäledsinflammation. Tydligen är det en ganska vanlig åkomma, och för att komma till rätta med sjukdomen krävs att hästen vilar ordentligt. Dessutom kan man bli tvungen att injicera ett medel som kallas tuppkam i leden, ett slags smörjmedel som finns i höga halter i frisk ledvätska.
Där är vi nu. Volant har fått komma hem och han tillbringar största delen av sina dagar ståendes i box eller i en pytteliten sjukhage. Om ett par veckor ska tuppkamsextraktet antagligen injiceras. Om det kan göras på Åland eller om vi måste tillbaka till kliniken vet jag inte.

Efter de senaste veckornas erfarenheter tycker jag ännu mer än tidigare att det vore underbart med en åländsk hästklinik. Tänk om det fanns en mottagning på exempelvis travbanan i Norrböle dit man kunde köra sin häst när den behövde röntgas eller genomgå ultraljudsundersökning.
Kanske kunde försäkringsbolagen gå in och sponsra klinikbygget, som i förlängningen kanske skulle leda till lägre ersättningskostnader om hästarna inte skulle behöva skrivas in lika ofta som i dagsläget?
Undrar om man kan bli rik på en åländsk hästklinik? Det finns ju ändå runt tusen hästar på Åland (rätta mig om jag har fel) och de behöver ju veterinärvård nu som då. Kanske borde man sadla om.

Malin Lundberg