DELA

Kakor, de e mitt liv de…

Kakor, kakor, se det e´ mitt liv de´!
Som pigan i folklustspelet Söderkåkar säger, men för henne handlade det förstås om karlar och inte kakor.
Jag gillar kakor, även om det är att ta i litet väl att säga att de är mitt liv. Men ett liv utan kakor och bullar är helt klart trist. Som kaffe utan grädde ni vet, det är som kärlek utan kyssar. Kaffe utan kakor likaså.
Hujeda mej
Det är rätt tydligt eller hur, att jag varken är GI-fixerad eller följer någon annan innediet, i kakor finns både fett, socker och vitt mjöl. Eländes elände. Det är ju därför de är så goda….
När jag i mina unga år började baka började jag förstås också samla på recept. Precis som mor och mormor skrev jag dem prydligt i ett häfte. Sedan började jag klippa ur tidningar och limma in, riktigt snyggt.
Jag vet inte när slarvet började, men det är länge sedan. Nu har jag en hel kökslåda full med lösa blad och urklipp och ett par häften sprickfärdiga och kladdiga. Det tar så länge att leta fram det recept jag söker att jag numera struntar i att söka och rör ihop något snabbt och enkelt som jag gjort så herrans många gånger att jag kan göra det i sömnen.

Ordning och reda är vad jag skulle behöva bland mina kak- och bakrecept. Och min mammas. Också hon hade en hel låda och litet mer, full med vaxdukshäften, lösa blad, synnerligen väl använda och rätt trasiga receptböcker.
Kanske någon gång i framtiden att jag gör slag i saken och reder upp. Samtidigt kommer säkert också inspirationen till att pröva gamla recept. I mammas favoritrecept finns en hel del anteckningar, hon har ändrat både här och där för att få bästa möjliga resultat.
Ofta sa hon att det nästan alltid är för mycket mjöl i kakrecepten och så minskade hon mängden. Alltid blev det bra. Hon rådde mig också att inte knåda degarna för mycket, i blankknådade degar finns ingen luftighet kvar och bullarna blir kompakta och tunga. Sa min mor, men i receptböckerna brukar det stå tvärtom.
Jag följer mammas råd och bullar och bröd blir ganska lätta och ”fjasiga”. Om man vill ha det så, det kanske inte alla vill. Tycke och smak är olika.

Andras kakor är alltid godast. Det är intressant att smaka nya sorter och även andras varianter av samma recept. Bullar till exempel är verkligen personliga, alla goda husmödrar har sina egna varianter.
Bullar bakar man utan recept, bullar är standard, bullar är vardag och bullar är gott. Jag vet så många som bakar jättegoda bullar och ändå är alla olika. Det är riktigt fascinerande – om man som jag gillar bullar. Och kakor.
Kanske man kan kalla mig ”kakmonster”, inte tar jag illa upp för det, men det kunde vara värre. Jag äter mig inte mätt på kakor om nu någon trodde det, jag låter dem bara förgylla min vardag.