DELA

Kaffeautomat – och det fort!

Gott nytt år, farbror Staten.
Här kommer en liten nyårsönskning från en trogen undersåte, och nu talar jag inte i egen sak.
Nej, nu talar jag för alla dem som ställer upp som vittnen i alla de rättegångar och civilmål som hålls i tingsrätten i Ditt ämbetshus här i Mariehamn.
Huset – som en biodlare i Finström i tiden förliknade vid en deklarationsblankett om man ser till det yttre – kräver faktiskt lite nytänkande av Dig. Särskilt tingsrättens väntrum där vittnen tvingas nöta stolraderna dagarna i ända i väntan på att avlägga sina vittnesmål på kanske fem-tio minuter.

Under de
drygt 20 år som jag bevakat rättegångarna för Nyans räkning har mycket litet hänt med faciliteterna i väntrummet. Herrtoaletten har byggts om till handikapptoa (utan skötbord). Telefonburen har blivit lager för diverse lådor och möbler.
Närmaste vägen till caféet, tingsrättens korridor, är numera låst av säkerhetsskäl. Den som blir kaffesugen eller trött på att vänta måste gå ut, gå uppför gatan och in igen för att få sig en kopp. Eller så går man upp en våning, genom skattebyråns korridor och ner igen. Ingetdera lämpar sig för dem som har svårt att gå eller som inte riskerar att missa sin stund i salen och få böter för det.
Den som vill läsa något har följande att välja på ur tidskriftsstället: Råd & Rön 2006. Ålands sjöfart och handel 2008. Broschyren Justitieministeriet och rättsväsendet. Riku – brottsofferjourens publikation på finska. Åland i europeiska unionen, broschyr. Lissabonfördraget som redan delats ut till alla hem. Och, längst nere i högen, Cour Administrative Suprême de Finlande, alltså Högsta förvaltningsdomstolens årsrapport 2006 på franska.
För den som blir törstig finns det en enda lösning – plastmuggarna på toaletten.

Därför tycker
jag att vittnena tills vidare ska göra så här: Ta med kaffetermosen och picknickkorgen och duka upp medan ni väntar. Flytta era kontor till väntrummet även om det finns bara två datoruttag som är placerade så att alla som kommer in snubblar över sladdarna.
Nu förstår du, farbror Staten, vad som står högst uppe på önskelistan: Dryckesautomat för både vatten och kaffe i väntrummet. Dagsfärska lokal- och andra tidningar att läsa. Kanske lite krukväxter för att kompensera bristen på fönster.
Det räcker till en början. Det är väl inte för mycket begärt för alla vittnen som ställer upp på Din sida, därtill nödda och tvungna?
Eller varför inte införa en rutin så att man med ett enkelt mobiltelefonsamtal meddelar vittnet att nu kan du komma, nu drar det ihop sig här.
Men kaffeautomaten behövs hur som helst. Börja med den, snälla farbror Staten!