DELA

Julklappstipsen som ni inte fick se

För några veckor sedan kom Lisa på Åland24 farandes och ville att jag skulle medverka i ett tv-inslag om musik och film som man kan ge i julklapp. Visst, sade jag. Det skulle filmas den 16 december och sändas någon dag senare.
Lisa sade att hon gillar att ge cd-skivor i present men många mottagare tycks inte veta hur man använder dem. Så fort utvecklas tekniken. Mitt förslag, som jag skulle tipsa om i tv, var att ge bort en usb-pinne med några bra plattor som givaren kan ladda ner, lagligt, från Itunes eller andra betalsajter.
Och så skulle jag välja några dvds som funkar för slötittande på mellandagarna, och inte bara för medelålders män.

Jag har ju mina filmfavoriter, men jag har dålig koll på vad kvinnor gillar. Så jag gick till Metro Records och frågade vad för dvds som kvinnor köper.
– Desperate Housewives, var svaret.
Och inget annat, tycktes det. Vadå, inga boxar med Hugh Grants bästa romcoms? Nej, varför det? De filmerna går på tv hela tiden, svarade säljaren.
Som tur var fanns det en kvinna i butiken, och inte vem som helst heller – det var landskapets social- och miljöminister Katrin Sjögren (Lib) som också var på jakt efter bra filmer. Jag bad henne rekommendera något som kvinnor kan tänkas vilja se på. Hennes val var oväntat. Hon plockade upp en av de mest grabbiga filmerna i butiken och sade att hon hade skrattat från början till slut när hon såg den.
Det var faktiskt samma film som min särbo aningen motvilligt hade gett ett högt betyg efter att hennes brorsa lurat med henne på bio.
Den heter ”Baksmällan” (på engelska ”The Hangover”) och den handlar om fyra dumhuvuden som far till Las Vegas på en svensexa och gör bort sig. En riktigt simpel komedi, gjord av omogna män för andra omogna män. Tydligen går den hem hos kvinnor som borde veta bättre.

Okej,
den skulle bli mitt första tips. Jag bläddrade bland lågprisfilmerna och hittade två andra filmer som jag tycker väldigt mycket om.
Den första var Mel Brooks westernparodi ”Det våras för sheriffen” (på engelska Blazing Saddles) från 1974. Vansinnigt rolig för den som känner till genren. Men till och med då finns det referenser som man missar.
Den andra är Christopher Nolans drama ”The Prestige” (2006) om konkurrensen mellan två trollkarlar. Den filmen har jag sett tre gånger, för att den är bra gjord och för att berättelsen är så invecklad att man behöver en repris för att möjligen förstå hur allt hänger ihop.
Tre bra filmer, alltså – ”Baksmällan”, ”Det våras för sheriffen” och ”The Prestige”. Men ni fick aldrig se mig vifta med dem i Åland24, för inspelningen blev uppskjuten och uppskjuten tills julafton kommit och gått. Men de är lika bra efter nyår. Och när jag letade efter julklappmusik till usb-pinnen som jag inte heller fick prata om så hittade jag en ny favoritsångerska.
Men henne får vi ta vid något annat tillfälle.