DELA

Julkalendrar = föräldragissel

Finns det någon som någonsin vunnit något på IFK:s julkalendrar?
Jag tillåter mig att tvivla. Åtminstone på många år har ingen som jag känner råkat pricka rätt nummer en enda gång från första december till julafton.
Under många år sålde jag IFK-kalendrar, både till jul och påsk. Inte för att jag var aktiv i föreningen utan för att familjens unge fotbollsjunior alltid hade så mycket annat för sig att han inte hann prångla ut de obligatoriska tio kalendrarna själv.
Jag var en makalös försäljare i början. Suget efter storvinsten var stor bland mina arbetskamrater och jag hämtade fler kalendrar på IFK-kansliet.
Men köplusten sinade för varje år som gick utan vinst. Det slutade med att vi föräldrar köpte nästan hela kalenderslurven själva.
Men vann vi något? Icke sa Nicke.

tal om sonens lagkompis Nicke, förresten.
Nicke har två bröder som också spelade fotboll i IFK. Det betydde att de stackars föräldrarna ett tag hade 30 kalendrar att sälja. Eller 60 eftersom påskkalendrarna också skulle krängas.
I den familjen var man antagligen sysselsatt fram till sommaren med att öppna alla luckor eftersom deras juniorer inte heller hade tid att knacka dörr. Vann de något? Inte vad jag har hört.
Men två vinster har jag i alla fall koll på. Den första gäller min svärfar som vann en åttapersoners ÅCA-tårta omkring 1979. Den andra var när en annan av juniorernas lagkompisar vann huvudvinsten vid sekelskiftet, en dyr resa.
Kalendrarna är alltså ett gissel för juniorernas föräldrar, men ett bra sätt för föreningen att enkelt få in pengar.

Men varför slipper A-lagsspelarna försäljningstvånget? Det borde man ju ändra på.
Det gjorde man i Elfsborg, Borås lag i fotbollsallsvenskan, inför den här julen.
En dag fick spelarna in två bruna lådor i omklädningsrummet och väntade spänt på att innehållet skulle avslöjas. Och där fanns de, julkalendrarna.
Fiffigt nog hade klubben redan på förhand dragit av försäljningspriset på spelarnas löner. Så för att få ihop decemberlönen måste de sälja tio kalendrar var.
Det blev uppror och Kalendergate. Men rättvisa hade skipats.

Ett tips till IFK Mariehamn Ab: Skicka ut Wicks, Ekhalie, Ingves och de andra på stan med kalendrar i näven bara. Då kan det bli fart på kommersen igen och alla som gett upp hoppet om en vinst kanske kan övertalas. Dessutom behöver ju aktiebolaget varje euro man kan skrapa ihop.
Försöka duger. Kört hårt inför påsken, Peter och JP!

Annika Orre