DELA

Jobba bättre – ta en paus

Snabbt gick det för oss på Nyan att känna oss hemma i våra nya lokaler i centrum.

– Åh, vad fint och ljust ni har det och vilken utsikt, är den spontana reaktionen bland många som kommer in och hälsar på.

Det känns ännu lite nytt och lyxigt att slippa ta bilen flera gånger om dagen för att besöka Statens ämbetshus, Självstyrelsegården, museum, gallerier och företag.

Visst blir det fler luncher på stan än förr, men ändå blir det alltid ett gäng som äter lunch tillsammans i mathörnan.

Vi är usla på att ta kaffepaus på eftermiddagen, så lunchen blir vår sociala paus. En paus då vi kläcker idéer, skrattar, diskuterar så salladsbladen flyger kring bordet eller bara sitter tysta, äter och tänker.

Vi försöker att inte prata så mycket jobb. Naturligtvis pratar vi mycket om mat.

Du ska inte tro att den ena av oss som jobbar på Nyan är den andra lik. Det räcker med att titta i våra matlådor och på våra tallrikar för att få det bekräftat.

Utgående från helgens rester startar vi diskussioner och både högt och lågt. Runt bordet finns den passionerade pastaälskaren, den som äter räksallad fyra av fem dagar i veckan, den som smygäter dubbla mikropizzor på jobbet, den som glömmer lunchen hemma och får äta dammig mysli, den som ätit havregrynsgröt varje dag i snart 30 år och tänker fortsätta så till pensioneringen, LCHF:aren, vegetarianen och veganen.

En paus från jobbet är avgörande för att du ska göra ett bra jobb. Egentligen ska du gå ut också. Bara 40 sekunder ute i naturen gör dig mer koncentrerad och alert, enligt forskare vid universitetet i Melbourne. Tittar du dessutom på något vackert i naturen ökar din koncentration markant. Forskarna testade med studenter och de som fick se på en vacker äng en kort stund gjorde mycket färre fel i test efteråt.

Kan du inte gå ut så funkar det att skratta. Skratt minskar stress och smärta, stärker ditt immunförsvar, förbättrar sömnen och gör att du känner dig piggare.

Dessutom tycker du om den du skrattar tillsammans med.