DELA

Jo, jag är bitter – varför fick aldrig Foppa något (riktigt) pris?

Den här spalten skrivs tolv år försent, men ni får ursäkta.

Jag hade varken det här forumet eller, tror jag, samma förmåga att uttrycka mig då som jag förhoppningsvis har i dag. Tolv års väntan är dessutom lagom lång tid för att låta indignationen sättas på pränt.

Av hävd ser jag inte längre idrottsgalor på tv. Det spelar ingen roll om det är Fotbollsgalan eller Idrottsgalan – musiken brukar vara platt, talen torftiga och humorinslagen usla (de flesta som har sett dem, eller för all del varit på plats på den åländska Idrottsgalan, vet att majoriteten är på skämskuddenivå).

Så därför missade jag måndagens festligheter från Globen, och dessvärre också ett av få ögonblick att verkligen hänföras av. Det när Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström fick dela på Sportspegelns hederspris och föräras en stående ovation. Rättmätigt, förstås, även om det med tanke på den där OS-finalen 2006 kanske inte är så taktiskt smart att skriva det i en åländsk tidning. Men vi tar avgörandet igen; 3:e perioden: 2–3 (0.09) Nicklas Lidström (Mats Sundin, Peter Forsberg).

Idrottspoesi.

”Foppa” är för mig svensk ishockeys allra främsta genom tiderna, ”Sudden” är den ultimata kaptenen och ”Lidas” är Mr. Perfect.

Samtidigt går det inte att rulla hyllningen på SVT Play utan att få en bitter eftersmak.

Att hedra hjältar som betytt så mycket för svensk idrott är förstås hedervärt, men… det är ju så dags nu.

Ingen ur trion prisades på någon Idrottsgala under sina aktiva karriärer, detta trots att de emellan sig har sex VM-guld, fyra OS-guld och sex Stanley Cup. Det största hånet mot ishockeyn som sport skickade Idrottsakademin i nyllet på Foppa efter säsongen 2002-03 när han som förste svensk vann NHL:s poängliga och utsågs till ligans MVP. Friidrottaren Christian Olsson blev i stället årets manliga idrottare, men var storsint nog att lyfta fram Forsberg som sin personlige favorit till priset. I Jerringprisomröstningen hamnade Forsberg på en förnedrande sjätteplats.

Lagidrottare får tydligen inte premieras med individuella utmärkelser i jantelagens Sverige.

Och de ska absolut inte dra in miljoner på sin idrott och spela nattmatcher på andra sidan Atlanten som går Svensson förbi.

Lagsport ska vara ”alla för en” och ingen jävel som sticker ut. Hellre en Thomas Wassberg med is i skägget än en tvåldoftande mittfältare, typ.

Inte undra på att till och med Zlatan blir utan pris.