DELA

Jävlas på er egen hemmaplan

Artisterna Frej Larsson och Simon Gärdenfors har underhållit oss med programmet Samhällsjudo, där de går till angrepp mot sådant som de anser är fel i samhället. Det är klassisk dolda kameran-tv med politisk vinkel. I ett program driver de med danstillståndet i Sverige som numera är avskaffat. I ett annat program stormar de en lägenhetsvisning på Östermalm i Stockholm och börjar laga mat och dricka öl.

Att se Larsson och Gärdenfors driva med till exempel det stelbenta påhittet som danstillståndet ju faktiskt är, det är fruktansvärt underhållande och ganska oskyldigt, får man väl ändå säga.

I ett annat program i samma serie driver de med den ryska presidenten Vladimir Putin genom att bygga en bögklubb på hans tomt i Saltvik här på Åland.

”Vi fick höra att Putin hade tomt här på Åland och då är det ju rysk mark. Och då får man inte propagera för homosexualitet. Så vi startade och byggde The Blue Oyster”, sade Simon Gärdenfors till Nyan sommaren 2015 då klubben byggdes.

Nu åtalas de för besittningsintrång. Utan att egentligen veta så gissar jag att det här är precis vad hiphopduon hoppats på och det går också i linje med vad de gjort tidigare för att skapa uppmärksamhet.

”Jag hade ändå tyckt att det vore rätt kul att skaka galler i ryskt fängelse och bli rövkn*llad. Det hade ändå vart värt det”, svarar Simon Gärdenfors när han i TV4:s Nyhetsmorgon får frågan om hur länge han kan tänka sig att sitta i finkan för att ha byggt bögklubben.

Det påyrkade straffet är dagsböter och det är väl inte så troligt att de kommer behöva skaka galler i ryskt fängelse, även om Gärdenfors hade tyckt att det var värt det.

Däremot sade han också till Expressen: ”Antingen kommer Ryssland sätta in en missil där i dagarna eller så står den där för alltid. Det vore rätt kul om den sprängdes med missil”.

Och det är väl ungefär här som skrattet fastnar i halsen på mig. Nu kan jag inte påstå att jag känner president Putin speciellt bra. Men han verkar inte vara en person som man retar upp ostraffat. Om Frej Larsson och Simon Gärdenfors nu bestämt måste reta upp oberäkneliga män. Speciellt sådana med mycket makt och där missiler kan vara en konsekvens av det hela, då tycker jag att de får jävlas med dem på sin egen hemmaplan.