DELA

Jätteskoj nästan jämt

(OBS! Spara gärna läsningen av denna text till lite längre fram på dagen. Den lämpar sig mindre bra till frukost. Det är ju så här med Nyan att den är så innehållsrik att den tål att läsas många gånger om. Nämligen)
– Men har du tänkt på hur det går med oss om det nu faktiskt blir en tunnel till Föglö?
Detta frågar arbetskamraten ombord på skärgårdsfärjan Knipan, efter det att de båda kollegerna på sedvanligt sätt vid arbetsresor genast ombord på en färjan uppsökt varsin toalett för att i godan ro uträtta vad som behöver uträttas.
– Men i en tunnel? Hur gör vi då? Blir det en liten avbalkning på något ställe där man kan slå sig ner?
– Men tänkt nu lite! Med en tunnel går överfarten så snabbt att du kan uträtta vad du vill innan du far iväg. Sedan vips bara, är du i Föglö! En toalett i tunneln blir alldeles onödigt. De nödiga klarar sig ändå, säger Inga Heller, vitsig som hon är och påminner sig en studentfest när en kamrat ställde sig upp och höll ett lovtal över människans orimligt fantastiska slutmuskel. Och det är väl inte mer med det än att det är på sin plats någon gång faktiskt. Men mitt i desserten…
Alltså: när Knipan kommer behöver man inga heller knipa.

Byte av skrivarämne lämpar sig här.
Inga Heller påminner sig en dråplig historia hon hört på Ålands radios Tom Wiklunds lustifikationsprogram. Hon stjäl den rakt av efter eget minne:
Ett äkta par från norra USA skulle semestra en vecka i södra Florida. Mannen kommer dit en dag i förväg och hittar till sin förvåning en dator på hotellrummet. Han får en impuls och slår sig ner för att maila hem till frugan. Men han råkar skriva en bokstav fel och meddelandet hamnar inte där det ska, utan i stället hos en nybliven prästänka, som just kommit hem från sin käre makes begravning. Man finner denna dam avsvimmad en stund senare. Mailet lyder som följer:
Aha! Nu blev du allt överraskad! Du trodde väl inte att du skulle få höra i från mig redan så snart igen. Och på det här viset sen! Men våra moderna uppfinningar har alltså nått ända hit. Det blev en överraskning för mig också att hitta en dator här nere, men det är ju extra roligt att kunna fortsätta hålla kontakten, trots att vi just nu har lite avstånd mellan oss. Resan gick bra, men här är mycket hett, precis som vi trodde. Jag saknar dig så! Allt är noga förberett för din ankomst hit. Hoppas din färd blir en lika positiv upplevelse som den var för mig. Vi ses här nere i morgon då! Din för evigt!

Var ska paraplyet ställas?
Denna historia är stulen av kåsören Gits:
En man kommer in med ett blött paraply på en restaurang i Piteå och frågar:
– Ska jag ställa paraplyet i hörnet?
Och får till svar:
– Nä, ställ ét i stället i stället.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN